Ситуацията в Източна Украйна /обновена 20:30/

Федералисти и украински части водиха боеве

13.04.2014 | 10:12
Ситуацията в Източна Украйна /обновена 20:30/

Рано сутринта в неделя, 13 април министърът на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков призова гражданите на Славянск да напуснат центъра на града, защото се водят боеве. Призори украинските части започнаха антитерористична операция в Славянск, който вчера, 12 април бе блокиран от въоръжени лица с автоматично оръжие, които затвориха входните артерии. През нощта президентът Турчинов свика извънредно заседание на Съвета по национална сигурност, на който бяха обсъдени антитерористичните мерки. РИА Новости потвърждава съобщението, че „привърженици на федерализма“ са превзели редица административни сгради. Съобщава се за стрелба в града и хеликоптери във въздуха. Арсен Аваков информира за обстановката в страницата си във Фейсбук.

Обновена:

13:00ч.

Украински офицер е бил убит в престрелка с проруски въоръжени лица в Славянск, съобщи вътрешният министър Аваков, цитиран от ББС. Украински медии съобщават за 9 ранени като се позовават на Донецката областна администрация. На пътя Ростов-Харков, между градовете Славянск и Артьомовск продължава престрелка, при която има пострадали.

14,30ч.

Превзета е била сградата на градския съвет на Мариупол /бивш Жданов/, един от десетте най-големи в Украйна, на брега на Азовско море. Според местни медии /0629.com.ua/ мъже с маски са свалили знамето на Украйна и се издигнали флага на Донецка област, червено знаме и т.нар. флаг на Донецката република. Обявено е разпускане на градския съвет и се избира нов състав. Операцията е започнала с митинг и продължава с превземане на кметството и строителство на барикади. Същата информация предава и Ройтерс.

16,00

Ново развитие във видеото на международния редактор Краси Кирев.

18,00

Въоръжените групи, които нападнаха полицейските участъци в Краматорск, Красный Лиман и Славянск, в Донецка област са били обявени за терористични, съобщава прокуратурата на Донецка област. Руската агенция РИА Новости цитира първия зам.-председател на международния комитет на Думата, Леонид Калашников, според когото шефът на ЦРУ бил в Киев и ръководел операцията в Източна Украйна. Руският министър на външните работи Сергей Лавров ще търси другата седмица в Китай подкрепа за Украйна. На 15 април Сергей Лавров ще посети КНР и ще се срещне с президента Си Дзипин и външния министър на Китай. Особено внимание ще се обърне на ситуацията в Украйна, съобщава официалния сайт на руското МВнР.

19.30ч.

В Харков при сблъсъци между демонстранти и активисти от Евромайдан са пострадали 50 души, от които 10 са в болница, съобщава МВнР на Украйна. Инцидентът е станал следобед, когато са се срещнали два митинга в центъра на града, с общо около 3000 души. Привържениците на федерализацията носели палки, се казва в официалното съобщение. Пострадал е един полицай.

20,30ч.

Министърът на вътрешните работи на Украйна, Арсен Аваков съобщи, че започва реорганизация на ведомството, при което ще бъдат въоръжавани цивилни граждани. Президентът на Украйна Турчинов даде ултиматум на федералистите да сложат оръжие до понеделник, 14 април, в 09:00.

От 8 април 2014 МВнР е издало предупреждение във връзка с усложнената обстановка в Украйна, Министерството на външните работи съветва пътуващите български граждани: "Предварително да се осведомяват за обстановката в градовете на пребиваване и особено в източните региони на страната – Харковска, Донецка и Луганска области; да се въздържат от пътувания към Кримския полуостров поради неясните правила на граничен режим. Преминаването от континенталната част на Украйна към територията на АР Крим от чужди граждани става само с международен паспорт; да се въздържат от посещения в централните части на областните центрове Харков, Донецк и Луганск; да избягват големи струпвания на хора, митинги и шествия; при пресичане на граничните пунктове с Руската федерация да имат предвид честите проверки и затруднения припреминаването на граждани и транспортни средства и от двете страни на ГКПП – украинска и руска"