fallback

Мотористите се обявиха против целогодишната гражданска застраховка

Във вторник те излязоха на жълтите павета с искане да се срещнат с Цецка Цачева

24.03.2016 | 18:22 Автор: Ирина Георгиева

Мотористите се обявиха против целогодишната застраховка "Гражданска отговорност" за моторите си. Във вторник те излязоха на жълтите павета с искане да се срещнат с Цецка Цачева.

Рокерите не смятат, че исканията им са проява на смелост, а на необходимост.

"Направиха се изменения в Кодекса за застраховане. Вероятно необходими, но в известна степен те противоречат освен на европейската практика, а и на обичайните норми у нас. Не сме съгласни с регулацията на така наречената задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите. Може би е добре да се започне с промяна на наименованието, защото тя третира не само автомобилистите, а и всички собственици на моторни превозни средства", обясняват недоволните.

Още по темата

Другото, което ги притеснява е "вменяването на задължения, че ще плащат целогодишно тази застраховка, при положение, че всъщност много български граждани са собственици на всесезонни моторни превозни средства, докато мотоциклетите не се карат целогодишно".

"Бай Иван от Поморие не си кара моторната лодка целогодишно. Може би и кемперите и ремаркетата не се карат целогодишно. Откъде накъде ние да пълним частни сметки за наша сметка", попитаха те.

В ефира на Bulgaria ON AIR, мотористите заявиха, че искат да бъдат третирани равноправни. Те настояват още да бъдат равнопоставени с останалите участници на застрахователния пазар и да бъдат равни пред закона.

"Исканията ни са да има срочни застраховки. Като в нормалните държави, където може да се направи застраховка "Гражданска отговорност" за 5 дена. Това съм го правил с кола и съм се прибирал в България - онлайн по интернет. Така да може да се направи и тук в България. А не минималният застрахователен период да е една година, а в началата на Кодекса да пише, че може да е по-малко от един застрахователен период, но при задължителна застраховка "Гражданска отговорност" - не може", коментираха още те.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback