Депутатите решиха: Няма да има винетка за половин година

Според Славов има и една несправедливост спрямо шофьорите на коли, защото за камионите съществува и еднодневна винетка

23.03.2016 | 15:39 Редактор: Ирина Георгиева
Bulgaria ON AIR

Мнозинството в парламента закри компания, създадена от президента Росен Плевневиев през 2011 г., когато той беше министър на регионалното развитие. По искане на ГЕРБ с промени в Закона за пътищата се сложи край на съществуването на Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти".

Основната цел на компанията беше успешното и ефективно финансиране, проектиране и изграждане на автомагистралите "Струма", "Хемус" и "Черно море". Компанията беше държавно предприятие, подчинено на министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Още по темата

Депутатите обаче днес я сляха с Агенция "Пътна инфраструктура“.

ГЕРБ пък отказа да приеме искането на реформаторите да се въведе и винетка за колите за половин година.

Въпреки аргументите на Петър Славов и Мартин Димитров, че повечето шофьори ползват колите си основно за по няколко месеца през годината, искането им не мина.

Според Славов има и една несправедливост спрямо шофьорите на коли, защото за камионите съществува и еднодневна винетка.

Мартин Димитров обясни, че е склонен винетката да не е 6-месечна, а 3-месечна, но това не успя да убеди депутатите от ГЕРБ, които пък бяха категорични, че няма проучване, което да показва, че хората имат интерес към такъв стикер.

Шефът на АПИ Лазар Лазаров обясни, че винетка за 6 месеца в Европа има основно за моторите.

"При нас моторите са освободени от такса, защото не нанасят щети на пътната инфраструктура и заради това нямат винетки", разясни той.

Още новини четете в Dnes.bg