България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Доказано радикализиралите се елементи – вън от ЕС!

Евродепутатът Андрей Новаков след терора в Брюксел с коментар пред Bulgaria ON AIR

24.03.2016 | 09:47 Редактор: Луиза Божинова
Доказано радикализиралите се елементи – вън от ЕС!

Надявам се това да е последният случай, в който да трябва да изтрезнеем и да си кажем: Вижте, ако имаме общоевропейски проблем, трябва общоевропейско решение. И ако нашите разузнавателни служби не работят като едно цяло, такива неща ще продължават да се случват.

Това каза евродепутатът Андрей Новаков в предаването "Сутрешен блок" на телевизия Bulgaria ON AIR във връзка с атентата в Брюксел, който отне живота на десетки.

"Пред такава голяма заплаха държавите не могат да се справят една по една. Трябва да се справяме заедно", категоричен бе той.

"Ето защо тогава, когато имаме доказано радикализирал се човек, който е бил в Сирия или някъде другаде, така че да е получил обучение как да се взривява, как да убива хора, моментално да има механизъм, по който неговото гражданство да бъде сваляно и да не бъде допускан на територията на Европейския съюз (ЕС)", заяви евродепутатът от ГЕРБ.

Той е за това тези, които идват след тях, растат в момента и виждат всичко, което се случва, още от малки деца, да получат ясно образование, че това е съюзът, обществото, което им е дало хляб, подслонило е семейството им "и последното, което трябва да правят е да ходят да се взривяват в метрото".

Европейски агенции, като "Фронтекс", имат завишен бюджет и то спрямо 2013-а, завишен два пъти, така че да могат адекватно да си вършат работата", подчерта Новаков в отговор на въпрос къде сгрешиха службите за сигурност, за да се стигне до атаките в Брюксел.

По думите му явно някъде по веригата нещо не е сработило и оттук нататък ни трябва първо силни послания, "защото все по-малко ги чуваме" и второ - сигурност по границите.

"За съжаление моментът е такъв, че много лесно се продават популистки послания", подчерта Андрей Новаков.