България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Опозицията: КС скъса Петър Москов на "държавния изпит"

Екипът на Москов е внесъл поправки в наредбата за здравния пакет, увери в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR зам. здравния министър Адам Персенски

10.03.2016 | 10:05 Редактор: Мария Аладжова
Опозицията: КС скъса Петър Москов на

Конституционният съд скъса Петър Москов на "държавния изпит". Така д-р Емил Райнов от БСП коментира вчерашното решение на съда да отмени закона на Москов за разделянето на здравния пакет на основен и допълнителен.

"Предложението на Москов нарушава правовите устои на държавата", заяви Райнов в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. 

Конституционният съд отмени втора алинея от чл. 45 от Закона за здравното осигуряване, тъй като в конкретния текст се засягат основни права на гражданите, а именно - достъпа до здравните услуги, посочи още Райнов.

"На 8 март Конституционния съд скъса на държавния изпит министър Москов. Оттук нататък всякакви опити да се поправи нещо са несериозни", коментира депутатът от БСП - "Здравеопазването се оказва блокирано - след този чл. 45 има наредба за достъпа, наредбата за пакетите... Колегите не знаят по какъв начин ще работят от първи април, НЗОК не знае какви договори ще предлага, пациентите също".

В разговора участва и зам.-министъра на здравопазването д-р Адам Персенски, който определи прогнозите на опозицията като "апокалиптични картини". По думите на Персенски екипът на Москов е наясно с мотивите на съда и ще се съобрази с тях.

Той подчерта, че ведомството вече е направило промените в наредбата, определяща достъпа до здравния пакет. Тя е качена на сайта на министерството и подлежи на 14-обществен дебат.

"Всички промени са в името на по-добрия достъп. По никакъв начин достъпа на пациентите ще бъде ограничен", увери Персенски.