България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проект на БАН с международно признание

Заплатата на един млад учен в БАН е с 25 лева разлика от това на една хигиенистка, коментира председателят на БАН - Стефан Воденичаров, в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR

03.03.2016 | 11:45 Редактор: Мария Аладжова
Проект на БАН с международно признание

Днес най-големите ни окови са тези, които сами си сложихме. Това коментира председателят на БАН Стефан Воденичаров в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Според Воденичаров основният потисник на съвременното българско общество е бедността и именно тя е източник на всички лоши примери от всекидневието ни.

"Човек не трябва да бъде безучастен към това, което се случва в страната и да няма ангажираност към нейното бъдеще. Бихме желали повече българи да започнем да мислим какви трябва да бъдем и как трябва да го постигнем. Не можем да вдигаме рамене и да казваме, че това не зависи от нас", заяви Воденичаров. 

"През последните 23 години много ограничения отпаднаха, но се изгуби и много от това, което беше създадено от нашето общество. Трябва да се обединими за националните цели. Във времето, в което живеем, не е разумно да се дразним и да гледаме лошо към околните", продължи той.

Наскоро Европейската комисия публикува доклад "Най-добрите резултати от 7ма рамкова програма", в който е цитирана България и то с проект на БАН, разказа председателят на Академията. По думите му, "след като ЕК казва, че това наистина е един много добър проект, значи международно се чусвтва това, което прави БАН".

Самият проект е свързан с информационните технологии. Благодарение на усилията на учените ни, Института по информатика създаде специална програма, която върна в България български учени, работещи в чужбина. При това заплащането им е било осигурено според българските стандарти.

"Пак казвам - това, че заплащането на един млад учен в БАН е с 25 лева разлика от това на една хигиенистка, никак не е окуражаващо", посочи Стефан Воденичаров.

Целият разговор - във видеото!