Български апарати изследват космически процеси

Около шест часа работа в открития космос е отнел монтажът на уредите.

08.05.2013 | 17:59
Български апарати изследват космически процеси
Български апарати изследват космически процеси

Българска апаратура беше монтирана на Международната космическа станция, обяви Българска академия на науките. Уредите са разработени от Института за космически изследвания и технологии към БАН, в сътрудничество с международен екип. Те са разработвани в продължение на десет години.

Апаратурата е в състава на научен комплекс по Проект „Обстановка”, в който участват още шест държави – Русия, Украйна, Швеция, „Великобритания”, Полша и Унгария.

Проектът и уредите ще изследват обстановката около космическата станция. В тях е включена Сонда Ленгмюр, с която ще се изследва космическата плазма. Сферичните датчици, монтирани на щанги далече от МКС, ще измерват електрическият потенциал на модулите на станцията.

Монтажът на блоковете и антените на комплекта е отнел шест часа работа в открития космос.

През април от космодрума в Байконур беше изстрелян научният космически спътник “Бион – М”. На борда на биологичния спътник се намират мишки, гущери, охлюви и риби. Целта е да се установят измененията при животните на генетично ниво, по време на продължителен полет.

На спътника, са монтирани и четири български датчика, с цел да се измерва слънчевата радиация. Данните ще имат важно значение при дълговременни полети, какъвто ще е бъдещият полет до Марс.