България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Полицаи, пожарникари ще протестират, но няма да искат оставки

Целта е да се направят стъпки в правилната посока чрез устойчива реформа, посочи Борис Прешелков

01.03.2016 | 12:06 Редактор: Ирина Георгиева
Bulgaria ON AIR, Архив

Синдикалната федерация на служителите на МВР организира безсрочен протест. Целта им обаче не е оставката на политическото ръководството или това на вътрешното министерство. Това обясни зам.-председателят на УС на СФСМВР Борис Прешелков в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Целта е да се направят стъпки в правилната посока чрез устойчива реформа, посочи Прешелков.

"Това, което трябва да бъде направено, е една устойчиво последователна и предвидима реформа. Всичко започва с анализ на сегашното положение и какви резултати се целят да бъдат постигнати. Така и обществото, и служителите ще знаят какъв трябва да бъде крайният резултат", обясни Прешелков.

Още по темата

Протестните действия са насочени срещу рестриктивната част в новия закон за изменение и допълнение на Закона за МВР, поясни синдикатът. А именно тази, която е насочена срещу служителите на МВР - намаляване на социалните им компенсации, преструктурирания, които са неоснователни и немотивирани, които биха влошили дейността на много служители, добави той.

За прекратяването на този протест трябва да видим ответни действия, подчерта Прешелков.

По думите му на 8 януари МВР е предоставило друг проект на Закона за МВР, различен от този в НС. 

"Всичко това показва лутане и търсене накъде да поемат министерството, как да се насочи дейността му. Това не говори за реформа и за нищо устойчиво, което се получава", поясни той.

Основният национален протест ще бъде между първо и второ четене на Закона, съобщи Прешелков. Този път в протестите ще се включват и пожарникарите.

"Последната среща с представители на МВР бяха на 16 февруари. Коментираха изменението и допълнението на въпросния Закон за изменение и допълнение на Закона за МВР. Не беше постигнато споразумение. Предложенията ни, касаещи социалния и професионалния характер, не бяха чути. Заради това обявихме протестна готовност с допитване в структурите на страната за организиране на протест", добави Венцислав Станков от синдикат "Огнеборец".

Пожарникарите държат законопроектът да мине през Националния съвет за тристранно сътрудничество и през Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, така че да се обсъдят предложенията им. По думите на Станков, ако не бъдат чути - ще има протестни действия.

Недоволството на огнеборците е свързано и с преструктурирането на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" в агенция. По думите на Станков пожарната продължава да функционира, но промените са свързани с абдикация на МВР относно издръжката и осигуряването на безопасни условия на труд.

"Това преструктуриране от ГД в агенция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН), според нас е абдикация на МВР относно издръжката на тази служба. За съжаление от последните години от МВР няма осигурени абсолютни никакви консумативи за закупуване на автомобили, нито защитни средства, нито средства за ремонт и поддръжка на битовите условия в службите. Всичко и единствено е постигнато това, което се вижда което се движи като техника по улиците и това, което е в гаражите за "Пожарна безопасност" - постигнато с много труд и усилия на служителите от ГДПБЗН с провеждането на обществени поръчки", посочи Станков.

Огнеборците са на мнение, че това преструктуриране е свързано със снишаване на проблемите в сферата на пожарната безопасност и защита на населението. Според синдиката - опитват се да изместят сектора настрани, но не това е начинът.

Още по темата

В МВР липсват кадри. Проблем има и с професионалната им подготовка.

"Има задължение служителите сами да се готвят, а същевременно в законопроекта се ликвидират професионалните училища в тази насока - АМВР и центровете за първоначална подготовка. Там повече няма да работят пожарникари и полицаи. Няма да работят професионалисти. Задавам въпроса как ще бъде адекватна подготовката на служителите", коментира Прешелков.

Той даде пример с ректора на Академия на МВР (АМВР), който по думите му вчера е подал оставка.

"Ректорът на МВР подаде оставка, тъй като на общо събрание на АМВР, който е висшият орган за управление във ВУЗ, поиска да бъдат изпратени аргументите срещу приетата реформа в Академията в НС. В резултат на това той си е подал оставката, защото се е осмелил да изпълни закона и да изпрати тези аргументи в НС", каза Прешелков.

Проблемите не спират с подготовката на кадри. Огромен проблем е, че напускат млади, кадърни служители.

"Доста служители напуснаха през 2015 г. Голяма част напуснали го направиха, без да имат пенсионна възраст. Това показва, че кадърните хора започват да бягат от МВР. Миналата година е напуснал 1% от състава на МВР - без да имат право на пенсиониране или социални придобивки", посочи той.