Полицаите и пожарникарите плашат с протести

От синдикалните федерации предупреждават, че митингите ще започнат още днес

29.02.2016 | 12:56 Редактор: Мария Аладжова
Полицаите и пожарникарите плашат с протести

Полицаите от цялата страна се готвят да започнат още днес "предупредителни действия". Причината за недоволството им са промените в Закона за МВР, предложени от кабинета. Те предвиждат след приемането на закона новопостъпилите да получават 12 вместо 20 заплати при пенсиониране или напускане на системата.

Отпуската им пък ще бъде съкратена от 30 на 25 дни, предвиждат още текстовете. От синдиката обаче не одобряват промените. Предлагали се без мотиви, цел и яснота защо се правят и какъв ще е ефектът от тях. 

Възможно е още днес да започнат митинги в цялата страна. Големият протест на полицаите ще е между първо и второ четена на закона в Парламента. От синдиката одобряват едва 30 % от реформата.

Пресметнали, че ефект от орязването на социалните им придобивки ще има едва през 2030 година. И са разочаровани от министър Румяна Бъчварова, че в началото на годината им представила един вариант, а кабинетът одобрил друг.

Срещу реформата се обявиха и пожарникарите. Те не одобряват идеята да бъдат извадени от МВР и преобразувани в самостоятелна агенция. Засега обаче никой не иска оставката на Румяна Бъчварова..

Още в репортажа на Васил Детелинов.