България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Хигиенистките от Летище София: Не обслужваме никакви интереси

И защо е толкова парадоксално, че една чистачка е грамотна, обидиха се те

22.02.2016 | 12:32 Редактор: Василия Пейчева
Хигиенистките от Летище София: Не обслужваме никакви интереси

Не обслужваме никакви интереси и няма никакви PR кампании, категорични са хигиенистките от Летище София, които потърсиха премиера Бойко Борисов и той спря обществената поръчка за почистването на аеропорта от външна фирма.

Скандалът с конкурса за почистване на летището се разрази в началото на февруари. Тогава десетки чистачки от летището излязоха на протест заради това, че могат да останат без работа.

Скандалът с конкурса за почистване на летището се разрази в началото на февруари. Тогава десетки чистачки от летището излязоха на протест заради това, че могат да останат без работа.

Прочети още на: http://www.bgonair.bg/bulgaria/2016-02-19/borisov-vrashta-chistachkite-ot-letishte-sofiya-na-rabota
 

Още по темата

"Когато през 2013 г. се спря тази поръчка, беше едно правителство, а сега е друго. Нормално е когато една институция ти обърне внимание, да благодариш", обясни в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Ваня Игнатова, една от хигиенистките.

"Нашата битка е да няма корупционни схеми, за да си останем на работа, защото реално погледнато не се знае новата фирма по какъв начин е спечелила", допълни още тя.

Теодора Костадинова пък допълни, че обществената поръчка е от 2012 г. и вече тя веднъж е била компрометирана - имало дела във ВАС преди да се подпише този "злополучен договор".

Хигиенистките са категорични, че да се чисти летището не е лесно.

"Не е като да чиситш вход или мол, работата е различна. Ние като чистачки минаваме курсове през известно време, следим за много неща относно сигурността", разказа Ваня Игнатова.

По думите на Евелина Петрова летището сега не е по-чисто, а дори е по-опасно от гледна точка на сигурността. Тя разказа, че на 16 февруари е имало кражба от кутия за дарения, което до момента не се е случвало.

Хигиенистките са обидени и от реакцията на хората, след като те емоционално благодариха на премиера. Изнесени били и неверни данни за заплатите, които получават.

"Не желая да се чувствам виновна, че благодаря от цялото си сърце емоциално. И защо трябва да е толкова парадоксално, че една чистачка може да е грамотна и да пише вярно? И премиерът го каза - дали е чистачка или съдийка, няма значение. Ние сме хора", заяви Евелина Петрова. 

Вижте повече във видеото