fallback

Драстичен скок на цените от 1995 г. насам - заплатите изостават

Държавата води политика на потискане за растежа на работните заплати, твърди икономистът проф. Кръстьо Петков

09.02.2016 | 10:47 Автор: Мария Аладжова

Храните в България са поскъпнали 120 пъти, лекарствата 150 пъти, наемите - 113 пъти, а електроенергията е поскъпнала цели 135 пъти. Това сочат данните за промяната на цените у нас от 1995 г. насам. 

Посочената информация не е по данни на НСИ, а от екселска таблица, в която са описани цените на стотици стоки за посочения период, обясни икономистът проф. Кръстьо Петков в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. 

На фона на тези показатели работната заплата у нас изостава в пъти от цените - от 2000 г. насам тя се е увеличила 4 пъти около 10 500 лв., а производителността е 41% от средноевропейската, посочи Петков. 

"Води се една политика на потискане на растежа на работните заплати, а през това време цените нарастват", каза той.

По думите му държавата може да регулира цените на определени групи стоки с монетарна и фискална политика.

Според него е необходима нова политика на доходите на България, готов вариант на която е бил внесен от КНСБ във Националния съвет за тристранно сътрудничество, информира икономистът.

Конкретните сфери, в които трябва да бъдат направени правителствени корекции, съгласно внесеното предложение, са заплатите, пенсиите и социалните трансфери.

Петков изрази увереност, че все още има време да бъде започната корекция в политиките на дохода, тъй като приемането на новите данъчни закони тепърва предстои.

Според него производителността на труда е от ключово значение и за чуждестранните инвеститори, наред със съдебната реформа.

По темата се включи и икономистът Георги Ганев, който категорично отрече твърденията, че цените бележат драстичен срок от 1995 г. насам, а заплатите изостават.

"Това, което излезе е безумие", заяви той. "Забравяте, че през 1996 - 1997 г. имаше хиперинфлация."

По думите му цените на стоките и потреблението са се повишили 65 пъти, 30 от които са през периода 1996 - 1998 г.

От 2000 г. цените са нараснали два пъти спрямо заплатите, които бележат ръст от над 4 пъти за същия период, каза Ганев.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback