България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Казанджиев: Не Борисов трябваше да се намеси в газовия конфликт, а ресорният министър

България е компрометирана пред европейските партньори, смята Тасев

05.01.2016 | 16:27 Редактор: Ирина Георгиева
Казанджиев: Не Борисов трябваше да се намеси в газовия конфликт, а ресорният министър

България е била компрометирана пред европейските партньори заради газовия скандал между "Овергаз" и "Газпром Експорт". Това коментира енергийният експерт проф. Атанас Тасев в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Според Христо Казанджиев този конфликт се преекспонира и смята за неправилно решението на министър-председателят Бойко Борисов да се намеси.

"Не съм привърженик на конспиративната теория. Факт е, че има някакви нерешени проблеми между Сашо Дончев и "Газпром Експорт" и "Газпром", защото се прибегна към най-крайната мярка - зануляване на доставките на газ, което между другото от имиджова гледна точка поставя България в така групата на некоректните платци и е единствената държава в тази позиция. Това е компания разрешена от българското законодателство и не трябва да забравяме. Това е неприятният момент. От гледна точка на крайния потребител няма никакъв проблем, държавата се намеси навреме и в съответствие със закона за енергетиката." - поясни тезата си проф. Тасев.

Енергийният експерт посочи, че и дори да има някаква конспиративна теория, то държавата показа, че е по-силна от всички фирми, за да разреши този въпрос.

"Традиционно "Булгаргаз" беше единственият доставчик на газ от Русия. Имаше няколко други доставчици на газ, но миксираше "Булгаргаз". В годишната програма беше записано 3,3 млрд. вътрешно потребление - това е размерът на вътрешното потребление, но благодарение на прилагането на Третия енергиен пакет "Булгартрансгаз" беше задължен да даде капацитета и около 400 млн. куб. метра газ на "Овергаз" на годишна база, така че едва ли стои въпросът след като имаш доброволен отказ отново да се върнеш, а още повече ще бъдеш обвинен за нарушаване на споразумението на Третия енергиен пакет." - добави проф. Тасев.

Според Христо Казанджиев отношение в конфликта е трябвало да вземе не министър-председателят, а ресорният министър.

"За мен е странно, защото цялата тази процедура е отработена от закона и се оказа, че "Овергаз" е реагирал по оказаната процедура - уведомил е, преминава към друг генерален доставчик и всичко е било в границите е било в границите на нормалното. Единственият факт е, че твърде късно са се задействали за осигуряване на алтернативни доставки на природен газ. Това е, но то е преодоляно. От руската страна са проявили разбиране, преминало се е към обществен доставчик и очевидно се касае за проблеми, свързани с плащането. Те бяха отхвърлени." - коментира тезата си Казанджиев.

Интересът от конфликта е свързан с нагнетяване на напрежение в българското общество, смята Казанджиев. Според него най-вероятно е свързано с политически цели в тази посока.