Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Без газова криза при диверсификация на пазара: Владимиров

Коментар на Мартин Владимиров в предаването Денят ON AIR на 4 януари

04.01.2016 | 19:58 Редактор: Мария Аладжова
Без газова криза при диверсификация на пазара: Владимиров

До паниката на 31 декември нямало да се стигне, ако в България имаше диверсификация на газовия пазар, каза експертът по енергийна сигурност Мартин Владимиров в коментар за газовата криза отпреди няколко дни. Владимиров бе гост в предаването Денят On AIR с Веселин Дремджиев на 4 януари.

Още по темата

Той посочи, че интерконекторът с Гърция би бил алтернативен доставчик на гориво, който да подсигури страната ни в случай на спиране на доставките от „Газпром“. Липсата на хъба обаче благоприятствала за подобни ситуации, в които един монопол създава напрежение между вътрешните дружества, допълни Владимиров.

Междувременно доставките на синьо гориво от Русия към Украйна са спаднали драстично. Само през последните няколко месеца Украйна е намалила вноса на руски газ от 20 млрд. л. на 4 млрд. л. на година. За сметка на това поръчките от Словакия и Унгария нараснали значително, каза Владимиров.

Според него в момента България няма икономическия ресурс, за да осъществи "Южен поток". 

Той посочи, че в зоната на конфликта между Иран и Саудитска Арабия се намират значителни количества петролни залежи – 25% от световно производство и над 90% от залежите на Саудитска Арабия, което неминуемо щяло да се отрази на световните петролни пазари.

Цялата дискусия с Мартин Владимиров чуйте в следващото видео: