България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Д. Абрашев: Една бройка е важна при разпределението на квотите в двете колегии на ВСС

Пропаст между съдиите и прокурорите няма, подчерта Б. Белазелков

16.12.2015 | 12:35 Редактор: Ирина Георгиева
Д. Абрашев: Една бройка е важна при разпределението на квотите в двете колегии на ВСС

Една бройка е от значение при разпределението на квотите в бъдещите колегии на ВСС. Това коментира журналистът Димитър Абрашев, автор и водещ на предаването Темида в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

"Тази бройка е толкова важна дотолкова, доколкото тя определя натежаването на везната кой как кадрува, гласува и определя бъдещето на магистратите и оттам всичко като ефектът на доминото - развитието на съдебната система, реформирането й, израстването на магистратите и всичко останало. Да, важна е тази бройка, защото всеки един глас има значение. Говорим за 25 човека, а не за 250. Няма да се получи по начина, по който първоначално беше постигнат "историческият компромис" - видно е." - обясни Абрашев.

Журналистът смята, че нещата изглеждат много комплицирано - сякаш съдийското съсловие иска реформа, но не е ясно какво точно е мнението на прокурорското съсловие.

"Много ми се искаше в този дебат около гласуването на промените в Конституцията, особено след развоя, който доведе до оставката на правосъдния министър да чувахме толкова силно и прокурорите (без да персонифицираме), които също да говорят как да бъдат разпределени тези колегии във ВСС и как да се случва тази съдебна реформа, защото дебатът някак си се измества към това, че само съдиите искат реформа." - поясни Абрашев.

Той припомни, че от АБВ дойде предложението за разпределението на съдийските и прокурорските квоти във ВСС, което "събори" правосъдния министър Христо Иванов от поста. По думите му това провокира въпроси като "защо от малките партии излизат такива важни решения, каквито после приемат толкова единодушно?"

Реформата в съдебната система не устройва съдийската гилдия, коментира представител на Съюза на съдиите Борислав Белазелков.

"Не я подкрепяме не, защото не се случиха и добри неща като например разделянето на ВСС - на Камара на съдиите и на Камара на прокурорите и следователите - или това, че членовете на двете камари ще се излъчват от Парламента и ще бъдат избирани с квалифицирано мнозинство. Това обаче не е достатъчно, за да се на направи реформа." - смята Белазелков.

"Пропаст между съдиите и прокурорите няма. Има пропаст между единоначалието в прокуратурата и в обществото, защото не виждам то да е доволно от работата на прокуратурата." - добави Белазелков.