fallback

А. Христова: Ситуацията е много сериозна за Реформаторите

Тепърва ще трябва да изучаваме и обясняваме "що е то управляваща опозиция", коментира Иво Инджов

16.12.2015 | 10:46 Автор: Ирина Георгиева

Ситуацията е много сериозна за РБ - те излизат от рамките на психологическата компетентност. Това коментира политическият психолог Антоанета Христова в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Според нея има вътрешно противоречие в почти всяко послание, изявление и поведение на реформаторите.

"Когато говорим за единен политически субект многозначните послания са един вид самоубийство в политиката. Те го правят системно и последователно от своето създаване. Вариантът, на който залагаха, че през властта тези различни политически лидерски партии с изключение на Съюза за демократически сили се опитваха да надскочат всяка една другата и да формират обединение, в което лидерът на съответната партия да поеме лидерството на РБ. Това не се случва в лидерските партии и трудно съществуват в коалиция." - обясни Христова.

Резултатът на реформаторите след местните избори не беше добър, смята Христова. Тя обясни, че те са взели кметски места в два малки града.

"Общинските им съветници горе-долу съответстват на процентът, който те взеха на парламентарните избори, но това не е добър резултат за партия, която се опитва да каже, че е дясната алтернатива от две възможни." - добави политическият психолог.

На друго мнение обаче е психологът Иво Инджов. В Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR той посочи, че реформаторите са потвърдили резултатите си от предишните парламентарни избори и не са се разпаднали. Според него проблемът се крие в това, че в РБ са имали замразени противоречия.

"РБ бидейки във властта един от генераторите за реформи, особено на съдебната система - това някак си ги сплотяваше и имаше сцепление. Само, че сега се видя и на повърхността избиха едни центробежните сили. Сега тепърва ще трябва да изучаваме и обясняваме "що е то управляваща опозиция". Според Радан Кънев това е една от иновациите на РБ или на ДСБ като иновативна формация.

Още по темата

"Ставаме свидетели на криза в дясното пространство. Този политически многолик субект, който претендираше за представителство на автентичните десни интереси се оказа, че е слаб в организационно, идейно и комуникационно отношение, така че в момента са в насипно състояние - хем във властта, хем в опозиция. Това е един автогол, както за ДСБ, така и за РБ." - смята Инджов.

"В България има недоволни хора и естествено излезли на улицата реално погледнато в България няма политическа сила, която да олицетвори това недоволство. В момента ДСБ и Радан Кънев прави нещо, от което обществото се нуждае от видима опозиция, която е и опозиция на улицата. Това е опит да привлечеш електорат и да се подготвиш за изборите, така че да влезеш в предизборната кампания във форма. Има едно голямо "НО" - първо не си категоричен, опитваш се да го правиш индивидуалистично, лидерски, което не носи девидент и нямаш другите фактори, които правят една политическа сила достатъчно силна." - добави Христова.

Важно е политиците да знаят слабостите си, подчерта Христова.

Още по темата

Вотът на недоверие, за който говорят от БСП, може да се определи като тактически план, смята Инджов. По думите му планът е силен, защото ще направи проба  - здравеопазването е проблемна сфера. Там реформата е половинчата и има още много какво да се желае.

"Решението да тестват нестабилността на управлението на управляващото мнозинство с вота на недоверие БСП ще провокират не толкова РБ, а ДСБ, които ще гласуват "за" реформата." - заяви Инджов.

Въпреки че на 15 декември в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR депутатът на РБ Румен Христов отрече да има проблем с реформата в здравеопазването и определи здравният министър Петър Москов като един от най-добрите.

Министър Москов се намира в една много сложна ситуация, отбеляза Христова. Според нея той се опитва да запази така нареченият "професионален егоизъм" - тоест да  да остане в правителството. за да доведе докрай реформата, която иска. Същевременно да бъде и представител на ДСБ и РБ, добави политическият психолог.

"В такава сложна ситуация човек прави много труден избор и той е на кой да остане верен. Изборът му да остане тук и там не е съвсем политически чист." - коментира Христова.

Реформаторският блок с изключение на ДСБ запазва подкрепата си за управлението. Това стана ясно след 3-часово заседание на лидерите на петте партии в блока на 15 декември. По-късно Радан Кънев подчерта, че от ДСБ са предложили на Реформаторския блок премиерът Бойко Борисов да състави нов кабинет в рамките на настоящия мандат и отново в дясна коалиция, но без ДСБ.  Той посочи още, че предложението не е било подкрепено и прогнозира, че до лятото всички от РБ ще са в опозиция.

 

 

fallback
Още от България сутрин
fallback