Екатерина Захариева ще бъде новият министър на правосъдието: Вълчев

16.12.2015 | 08:59
Екатерина Захариева ще бъде новият министър на правосъдието: Вълчев

Екатерина Захариева ще бъде министър на правосъдието, съобщи в предаването на Bloomberg TV Bulgaria "Бизнес старт" бившият министър на образованието и настоящ член на "Движение България на гражданите" Даниел Вълчев на 16 декември. Той заяви още, че е участва в изборния процес.

Промените в Конституцията в частта за съдебна власт се гледаха на второ четене на 9 декември в НС. Тогава ВСС беше разделен на две колегии - съдийска и прокурорска. Въпреки че разделянето предизвика сериозен дебат, то текстът, който "събори" правосъдния министър Христо Иванов от поста беше разпределението на квотите в съдийската и прокурорската колегия във ВСС.

След оставката на Иванов ДСБ оттегли подкрепата си за коалицията, а в столицата и други градове започнаха протести заради незавършената реформа в правосъдието.

Новият министър на правосъдието ще встъпи в длъжност утре-в други ден, каза Вълчев.

"Надявам се да е достатъчно амбициозен човек, който да внесе до 6 месеца няколко много важни закона - законът за съдебната власт, процесуалните закони"

На въпрос дали е постигнато съгласие около фигурата на Захариева, той отговори "Това предстои днес да се разбере. Партиите и коалициите, които подкрепят правителството имат път, който трябва да се извърви. В правилна посока се върви."

Екатерина Захариева е юрист по образование, пише Bloomberg TV Bulgaria. Политическата ѝ кариера стартира с първия кабинет на ГЕРБ, в който бе заместник-министър на регионалното развитие. След спечелването на президентските избори през 2011 година от Росен Плевнелиев, тя стана негов главен скеретар в президентството.

След това зае поста министър на регионалното развитие в двата служебни кабинета, които Плевнелиев назначава – правителствата на Марин Райков и Георги Близнашки. Във второто, съвместно с тази длъжност, беше и министър на инвестиционното проектиране.

България се нуждае от  нова концептуално наказателна политика, каза още бившият образователен министър. Той припомни, че три от четирите конституционни промени са били свързани със съдебната система. Това е четвъртата първа стъпка по пътя на оправянето на съдебната система, заяви той.

Депутатите ще гледат промените в Конституцията на трето четене на 16 декември. Даниел Вълчев нарече "много малка стъпка", това, което днес ще се приеме. 

Законът за съдебната власт, с това, което следва от конституционната промяна, на второ място са процесуалните закони, където има доста неща за оправяне. И на трето място, като много важно нещо Вълчев посочи нова наказателна политика.

"Имаме огромен брой състави в НК, една част от тях не сработват, други състави са за деяния, които могат и по административен ред да бъдат наказвани. Имаме най-много прокурори на глава от населението в ЕС, над 90% осъдителни присъди и въпреки това чувството за безнаказаност у хората стои." - посочи Вълчев.

Още новини четете на Bloomberg TV Bulgaria