fallback

Постът на правосъден министър не е предлаган на доц. Великов

Най-сериозната реформа, от която се нуждае България е в политическата система, заяви от своя страна Янко Янков от ДПС

14.12.2015 | 13:05 Автор: Ирина Георгиева

Депутатът от РБ и председател на партия Българска нова демокрация доц. Борислав Великов отрече да е отправяно предложение към него да заемe поста на правосъден министър. В Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR, той посочи, че на 14 декември може да се очаква малко повече ясно за позицията на реформаторите.

"Призовах колегите от по-големите партии в РБ да се съберем още днес, тъй като утре 9:30 до 11, когато започне извънредното заседание на парламента няма да има достатъчно време. От 11 часа е изпълнителният съвет на ДБГ, което очакваме да се изразят по-ясно. В РБ се стараем да бъдем един екип, един отбор. Колективно дело и трябва да излезем с обща позиция. Това, че едни колеги вече са намекнали каква ще бъде най-вероятно позицията не е лошо. В политическа партия Българска народна демокрация ръководството взе становище в смисъл, че да - съдебната реформа и дори това разпределение на магистратските и парламентарните квоти в съдийската и прокурорската колегия са нещо важно и то не беше постигнато в пълен обем в сряда (9.12) и може да се смята, че е отстъпление основно от ГЕРБ от това, което беше договорено и подписано през лятото, но не бива да се абсолютизира. Има и много други реформи и много други сфери." - добави доц. Великов.

Гаранцията би била едно преподписване на коалиционното споразумение и то с ясен времеви график, отбеляза доц. Великов. По думите му за Българска народна демокрация излизането в опозиция не представлява проблем, защото нямат кадрови назначения.

"Не се страхуваме, че ще излезем в опозиция, защото е по-лесно. Все пак влязахме в това управление, за да направим реформи - а тези в съдебната система са с бавни темпове. За другите обаче са доста по-добре - в образованието например." - обясни доц. Великов.

Възможно е БСП да внесе вот на недоверие, но нека не го предопределяме, добави Чавдар Георгиев от БСП лява България в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

"Този парламентарен инструмент не трябва да се използва самоцелно и преди да има подкрепа не ми се вижда правилно да внасяме вотове на недоверие. Ще видим как ще се развият събитията." - поясни Георгиев.

Чавдар Георгиев не мисли, че БСП седи на резервната скамейка. По думите му партията има ясна позиция срещу тази съдебна реформа, тъй като не води до съществен резултат.

"По-важни са политиките. Те се формират от едно дясно мнозинство, което провежда политики, които не са в интерес на хората. Нямаме пряк ангажимент към формирането на кабинета. Това е работата на управляващото мнозинство. Те ще си решат и проблема с министъра." - коментира Георгиев.

Няма смисъл да се говори за предсрочни избори,  тъй като управляващото мнозинство има достатъчно мнозинство, за да провежда политики, добави Георгиев. Според него най-нестабилният елемент от това мнозинство е излязло от управлението и в момента то ще се стабилизира.

Най-сериозната реформа, от която се нуждае България е в политическата система, заяви от своя страна Янко Янков от ДПС в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

"България има нужда от едно ново Велико Народно събрание, което да положи нови и реални основи на българската демокрация, пазарна икономика и политика. В крайна сметка всичко това, което се случва в момента е една имитация на реформи, защото има много сериозни ограничения от конституцията. Подписите за промяна в Конституцията бяха поставени под условие, ако Конституционният съд се произнесе дали това е законосъобразно." - поясни Янков.

Чуйте:

 

fallback
Още от България сутрин
fallback