България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Гронев: Случващото се в политическия живот ще повлияе при евентуални избори

По чисто политическа логика криза в момента няма, добави Панчугов

14.12.2015 | 11:36 Редактор: Ирина Георгиева
Гронев: Случващото се в политическия живот ще повлияе при евентуални избори

В политическия живот в момента се наблюдава шум и опит за нещо, което очевидно не интересува общественото мнение. Това коментира политическият психолог Димитър Гронев в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Според него съзнателно или не се получава ефектът на така наречената хоризонтална ескалация.

"Имаше едно правителство, единият министър го няма. Това е нормална формула - винаги в такива случаи се атакуват или сами се поставят в такова положение някои от така наречените "личности пилоти". Това са знакови фигури какъвто в случая е министър. Атаки има срещу друг министър - този, който ще прави здравна реформа. Атаки има срещу военния министър, както и срещу образователния министър. В повече се явяват тези министри, които справедливо или не могат да бъдат атакувани. Обикновено формулата е такава - както броят бушмените едно, две и много. Трима в този случай са достатъчно." - поясни Гронев.

Не е ясно дали се цели отстраняването на един от коалиционните партньори, отбеляза политическият психолог. По думите му в една парламентарна демокрация преднамерени действия или борба за власт, а дори и запазването й са нещо нормално. 

"Имаше някакво образование - в случая РБ. В него всеки се опитва да хване другия за гушата. Това са така наречените агресивни слухове. Гледаш в идеалния случай едно ръководство. Това ръководство е единно, появява се на манифестации, демонстрации и т.н. Пускаш слух, че има три групировки в това ръководство и ще дойде момент, в който ще се опитат да си забият ножовете един на друг. Това е много неприятно, защото едно от следствията е понижена социална и политическа активност. Хората си казват: "Чакай сега, след СДС ли, след ДСБ ли, след Кунева ли, след кого ли, а кой ще пободи накрая?" - добави Гронев.

Това, което в момента се случва ще има последици при евентуални избори, прогнозира Гронев.

"Ако има предсрочни избори това, което сега става ще даде своите предполагам немалки последствия върху изборните резултати. Това са много добре обработени тактики за удар върху политическа партия чрез удар върху ръководството им." - поясни Гронев.

Реформи се правят веднага, след като се вземе властта, посочи политическият психолог. Той поясни, че съществува така нареченият феномен конспирация за добро.

"Ти си гласувал за определени хора и партии. Идват едни страшни реформи. Тоест ти си направил инвестиция в една оферта, дадена преди изборите. Това обаче може да се случи още да държиш последователите си, но не за толкова дълго време. Някои говорят за меден месец, който е от 100 дни. Но колко време мина?" - добави Гронев.

Фитилът - това е начинът, по който беше структуриран това правителство. Това обясни политологът и председател на ПП "Синьо единство" Христо Панчугов в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

"Спомняте си в началото на миналата година, когато беше сформирано това правителство трябваше да се излезе с една ясна приоритизирана програма, която да обясни на българските граждани защо довчера абсолютно непонасящи се една друга политически сили изведнъж решават заедно да управляват страната. Тогава като основа на това управление залегна реформата в съдебната власт. Нещо, което така или иначе не можа да бъде реализирано. Министър Иванов трябваше да направи стратегия за съдебна реформа. Тя не отразяваше по никакъв начин мандатът, който беше даден в началото на управлението за съдебна реформа. Тя беше орязана още в самото начало. След това се стигна първоначалната идея Прокуратурата да бъде изкарана от съдебната власт, която не беше реализирана." - добави Панчугов.

"По чисто политическа логика криза в момента няма. Парламентът е стабилен дотолкова, доколкото там има хора, които гласуват с премиера по ключови реформи и му викат на това "исторически компромис". РБ не могат да предизвикат парламентарна криза, а оттам и политическа." - смята Панчугов.

Стабилността от моя страна няма да бъде нарушена, а и нищо не го налага, заяви премиерът Бойко Борисов на 13 декември. Главният прокурор Сотир Цацаров каза в неделя по БНР, че прокуратурата е цел на съдебната реформа. Необходимо им е оправдание за всичко, което се случва, каза Цацаров, като обясни, че правомощията на главния прокурор и прокуратурата са ясни.

"Прокуратурата е страна в наказателния процес. Не бива да се допуска изкуствено създадено вражеско разделение между прокуратурата и съда. Те не са и партньори по закон. Противопоставянето на съд и прокуратура е изключително вредно. В същото време отговорността не е само на прокуратурата, а обща." - каза Сотир Цацаров, цитиран от Фокус.

Чуйте целия разговор в следващото видео: