България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Има ли страх заради бежанците в квартал "Овча купел"?

Имигрантите не знаят от български, някои от тях говорят английски език

19.11.2015 | 15:25 Редактор: Анита Соколова
Има ли страх заради бежанците в квартал

Овча купел е един от столичните квартали, където живеят бежанци. В непосредствена близост до жилищни кооперации, къщи и един от големите университети са разположени Регистрационно-приемателен център и Интеграционен център. Решихме да проверим каква е ежедневната ситуация там и дали се страхуват  хората. Говорихме и със студентите. Повечето от тях не се страхуват.

Константин, студент:

„В района има бежански лагер. Как се чувствате – притеснени или спокойни?

Спокойни.

Смятате, че бежанците не са опасни?

Да, смятам, че не са опасни"

ас.  Боян Думанов, университетски преподавател:

„Ами аз съм тука общо взето от както го има този бежански лагер и съм напълно спокоен.

Смятате, че не са агресивни и не са опасни?

Не, в никакъв случай.“

Срещнахме се и с част от имигрантите, които ежедневно обикалят улиците в тази част на столицата. Оказа се, че не знаят български. Част от тях успяват да се разбират с хората  на английски. Категорични са, че нямат проблеми с живеещите в квартала.

Атик, бежанец:

„Има много хора, които живеят и учат тук в района. Имали ли сте проблеми с тях?

Не, не сме имали никакви проблеми с тях.

Те страхуват ли се от вас?

Не. Не сме имали проблеми с хората наоколо, държим се добре с тях“

 

Ършад, бежанец от Афганистан:

„Идват ли тук нелегални имигранти?

Не мога да те лъжа, не съм виждал.

А чувал ли си подобно нещо?

Не, не съм.“

 

Жители на квартала обаче споделят, че често стават свидетели на струпване на имигранти, които дори и само с присъствието си създават напрежение и страх у околните. Неда живее от 7 години в района. Тя и съседите й са подавали няколко пъти жалби заради нелегални имигранти. През балконите си те често виждат бусове, в които се товарят хора. Това се случва дори и в светлата част на деня. Ние не станахме свидетели на подобна гледка. Ето обаче какво сподели с нас Неда.

"Разбира се, че имам притеснения и то не относно присъствието на легалните бежанци, настанени в районно-приемателния център. Притесненията ми са свързани с тези хора с раничките, които най-вероятно не са легално тука. Аз не мога да кажа дали да легални или не, но сме виждали – и вечер, и сутрин и през деня, идват с бусове, тръгват с бусове. Ставали сме много пъти свидетели на скандали между тях самите, когато не могат да се разберат кой със кого и как да  тръгне от тука. Иначе проблеми и скандали с нас и с живущите тука не е имало“, споделя жената.

Част от хората не се страхуват. Анета работи като продавач в магазин в непосредствена близост до интеграционния център за имигранти. Отива спокойно на работа и досега не е имала проблем.

„Аз от доста време съм тука и съм свикнала с тях, а и нямаме проблеми в действителност. Те са мирни, кротки", посочи Анета.

От началото на годината  до ноември броят на влезлите в страната имигранти е над  28 хиляди. Само за месец броят им се е увеличил с около 7000 души.

Репортаж на Анита Соколова и оператора Валери Цветанов