България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Вл. Панев: Правителството да привлече повече чужди инвестиции, а не само европари

Новосъздаденият Фонд на фондовете едва ли ще реши проблемите

23.10.2015 | 13:50 Редактор: Ирина Георгиева
Вл. Панев: Правителството да привлече повече чужди инвестиции, а не само европари

Новосъздаденият Фонд на фондовете, чрез който се очаква да се управляват по-лесно евросредствата, едва ли ще реши проблемите. Това коментира експертът Владислав Панев в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Той обясни, че до голяма степен рамката за управление на парите от еврофондовете е ясна и тя няма как да бъде променена в голям мащаб.

"Дали ще има ново акционерно дружество там, където се върви или ще бъде по стария начин чрез министерствата не смятам, че ще има голяма разлика. Еврофондовете ще продължат да се управляват неефективно и това е практика не само в България, а и в цяла Европа." - добави още Панев.

Икономическата наука показва, че когато показваш лесни пари ги харчиш лесно, коментира експертът.

"Знаем за случаите с тото милионерите - голяма част от тях фалират няколко години по-късно след като са получили големите суми, защото това са лесни пари и ги получават лесно." - поясни Панев.

Според експерта големият проблем е, че с еврофонодовете превръщаме предприемачите в бюрократи, защото те вече не се съобразяват с изискванията на пазара, за да предлагат иновативни и по-евтини продукти. Те се съобразяват какво пише в документацията за парите по еврофондовете, съобразяват се какво искат чиновниците и съответно го предлагат, обясни Панев.

Експертът не смята, че ОП "Транспорт" е постигнала огромен успех, защото голяма част от проектите са ненужни и ще бъдат много скъпи за поддържани. Той даде за пример изграждането на няколко естакади в София, които според него са напълно ненужни. Естествено пари за метро и магистрали е изключително хубаво да има, поясни Панев.

"Правителството се фокусира прекалено много в усвояването на еврофондовете и едва ли не това е единствената му цел на целия мандат. Виждаме, че премиерът обяснява, че сме първенци по усвояването на Източна Европа, което може би е така. От друга страна Румъния и Полша например получават значителен обем чуждестранни инвестиции, които при нас практически спряха. Тоест правителството не трябва да се фиксира и не трябва да му е цел номер едно да се усвоят колкото се може еврофондове, а по-скоро да създаде такива условия за бизнес, че пари  България да идват и по друг начин." - коментира Панев.

Чуйте целия разговор в следващото видео: