Трима членове оглавиха УС на Фонда на фондовете

Това са Валери Белчев, Иван Даков и Мартин Дановски

22.10.2015 | 13:24 Редактор: Ирина Георгиева
Трима членове оглавиха УС на Фонда на фондовете

Управителният съвет на Фонда на фондовете се състои от трима членове, съобщи финансовият министър Владислав Горанов по време на представяне на състава на Надзорния и на УС на новосъздадения "Фонд мениджър на финансови инструменти в България" (известен още като "Фонд на фондовете"). Това са Валери Белчев, Иван Даков и Мартин Дановски, които имат дългогодишен професионален опит във финансовата сфера, в това число в дизайна и изпълнението на финансови продукти. Те притежават задълбочена експертиза и добро познание на кооперативния пазар и сектора на малките и средни предприятия. Членовете имат опит в управлението на международни компании, както и в управлението и изпълнението на проекти, финансирани от Европейските структурни фондове, предаде агенция "Фокус".

"Вярвам в тяхната експертиза, предупредил съм ги, че очакванията са много високи и Надзорния съвет няма да толерира провал." - уточни Владислава Горанов. 

По време на първия програмен период инструменти за финансов инженеринг са ползвани в две ОП - ОП "Конкурентоспособност" - инициативата - JEREMIE; ОП "Регионално развитие" - JESSICA, уточни министър Горанов.

"Министърът на финансите координира прилагането на инструментите на финансов инженеринг в програмния период 2014-2020 година." - добави Горанов.

През първия програмен период е слаба връзката между връзка с реалните потребности на българския пазар и предлаганото от отделните инициативи - липсва гъвкавост, смята ресорният министър. Той посочи, че има предвидени 777 млн. евро за инициативи под формата на финансов инженеринг - ОП "Иновации и конкурентоспособност: "Регионално развитие", "Околна среда" и "Развитие на човешките ресурси". По думите му, 102 млн. евро са заделени за малките и средни предприятия.

"Най-големият ефект е постигане на икономия от неща. Ще се създаде устойчивост на управление и изпълнение, ще започнем изграждане на експертиза на национално ниво, не само заради налаганата от Брюксел тенденция използване на финансови инструменти, а и заради ограниченията, които дава фискалната рамка." - допълни той. 

"За осигуряване на европейските изисквания са проведени разговори с ЕИБ, МБВР и ЕБВР за оказване на техническа помощ, с която да се гарантира професионалното и ефективно управление на средствата от ЕСИФ и използването на възможностите за финансовите инструменти да мултиплицират публичния ресурс чрез мобилизиране на частен такъв. В резултат на това бяха сключени споразумения за оказване на техническа подкрепа за създаването на Фонда и Мениджърът на Фонда на фондовете, които се финансират по ОП "Техническа помощ" и са със срок до края на 2015 година. Експертизата на трите институции е необходима на страната ни и се планира да бъде използвана и през периода на изпълнение на финансовите инструменти у нас." - коментира Горанов, цитиран от агенция "Фокус".

Вижте повече в репортажа на Христиания Червенкова: