fallback

К. Славов: Активността на местните избори 2015г. може да е по-висока заради референдума

Да се създадат преброителни центрове, призова Славов

28.09.2015 | 09:30 Автор: Ирина Георгиева

На предстоящите избори освен за местна власт ще имаме възможност да гласуваме и да изкажем мнението си дали да бъде въведена възможността да се гласува и чрез интернет - тоест запазва се възможността да се гласува с хартиена бюлетина, но се добавя и тази възможност за интернет гласуване. Това припомни изпълнителният директор на асоциация "Прозрачност без граници" Калин Славов в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. По думите му това е изключително важно не само по отношение на съдържанието на въпроса, но и по отношение на факта, че това всъщност е едно допитване, което ще покаже работи ли пряката демокрация в България.

"До известна степен този референдум сякаш беше "забраненият референдум". Тръгна като референдум с три отделни, различни въпроса, а остана само с един. Също така в резултат на различни задкулисни действия в рамките на НС - оказа се, че обещаното намаляване на прага на действителност на референдума не се случи и остана достатъчно висок, за да бъде предизвикателство." - обясни Славов.

Местните избори са избори, които не предполагат висока избирателна активност, въпреки че този път може и да е обратното, прогнозира Славов. 

"Веднъж имаме един национален въпрос - въпросът за референдума, който ако бъде осмислен има възможност да мобилизира голяма част от избирателите, които не са толкова активни на местните избори. Защото това е въпросът кой гласува, къде гласува и много важният въпрос: Ще успеем ли да увеличим кръга избиратели, а оттам - Ще успеем ли да намалим въздействието на така нареченият контролеруем или купен вот, защото той не е безкраен." - подчерта Славов.

Да се създадат преброителни центрове, призова Славов. Той предлага да не се брои в секциите, а в преброителен център, където се събират няколко секции. Според него по този начин контролирането на гласоподаватели от конкретни населени места и секции става изключително трудно.

"Нека да ви припомня, че имаше искане за специално броене, за физическо броене в чувалите на недействителните бюлетини, за да се установи защо, но ЦИК отказа. Много интересен въпрос е защо ЦИК отказа." - допълни Славов.

Местният вот и референдумът биха си помогнали за активност, посочи Славов. По думите му ясно е какво става като не гласуваме помагаме на купения вот и на олигархията. 

Чуйте още от коментара на Калин Славов в следващия видео материал:

 

fallback
Още от България сутрин
fallback