Президентът призова българите в САЩ да участват на референдума

По данни на пресслужбата на президента в САЩ живеят над 250 000 българи

27.09.2015 | 11:41
Президентът призова българите в САЩ да участват на референдума

Президентът Росен Плевнелиев каза, че разчита на подкрепата на мениджърите в сферата на информационните технологии и различни индустрии за бързото развитие на тези сектори в България, съобщи пресслужбата на държавния глава с мейл до медиите на 27 септември 2015.

Президентът проведе среща с представители на българската общност в САЩ по време на визитата си в Ню Йорк, където участва в 70-ата сесията на Общото събрание на ООН. По данни на пресслужбата на президента в САЩ живеят над 250 000 българи.

“Използването на пряката демокрация е доказателство, че политиците служат на народа. Уверен съм, че ако засилим ролята на референдумите в нашия политически живот ще спечелят всички – и партиите, и гражданите и институциите. Вярвам, че при добра регламентация и организация, този най-мощен инструмент на пряката демокрация може да направи политическата среда в страната далеч по-устойчива и стабилна”, заяви Росен Плевнелиев според съобщението на пресслужбата.

Референдумът по въпроса :"Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при провеждането на изборите и референдумите" ще се проведе заедно с местните избори на 25 октомври 2015.

 

На срещата с представители на българската общност в Ню Йорк президентът Росен Плевнелиев е поискал още общоевропейско решение на въпроса за бежанците и е уверил сънародниците ни, че въпросът с американските визи остава приоритет в двустранните отношения между България и САЩ.

На срещата е било предложено и летището в София да се прекръсти от Враждебна на Левски, съобщава пресслужбата на президента.

/Снимка: преслужбата на президента/