fallback

Р. Ненков: Съдебната реформа трябва да продължи и след конституционните промени

Желанието на изпълнителната и законодателната власт да влияят върху съдебната не трябва бъде осъществено, допълни Ненков

19.05.2015 | 10:39 Автор: Радослава Димитрова

Предвидените конституционни промени са полезни, но са недостатъчни за осъществяването на съдебната реформа. Това коментира в Сутрешни блок на телевизия България Он Ер съдията от Висшия Конституционен Съд Румен Ненков. Той заяви, че реформата трябва да продължи и след очакваните промени в Конституцията.

Намаляването на политическото влияние в съдебната власт е от огромно значение, поясни Ненков. По думите му парламентарните квоти във ВСС са инструмент на политическата власт и не бива половината от членовете на съвета да бъдат избирани от управляващите. По този повод съдия Ненков напомни за европейския стандарт, по който кадровият орган на Висшия съдебен съвет трябва да бъде съставен поне наполовина от съдии. В момента едва шестима от 25 души се гласуват от самите съдии.

Според него, за да се подобри работата на прокуратурата, е необходимо да се намали централизацията. Той поясни, че писмените указания забавят работата на прокурорите. Трябва да има честно и почтено производство при назначаването и освобождаването на главния прокурор и никой не бива да бъде недосегаем, заключи Ненков.

 

 

fallback
Още от България сутрин
fallback