Лозан Панов: Предсрочното разпускане на ВСС ще блокира правораздаването

Промяна на Конституцията няма да направи правосъдието по- бързо

18.05.2015 | 16:17 Редактор: Васил Детелинов
Лозан Панов: Предсрочното разпускане  на ВСС ще блокира правораздаването

Евентуално предсрочно разпускане на Висшия съдебен съвет ще забави и затрудни работата на правосъдната система. Тази позиция изрази председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов пред България Он Ер. Съдия номер едно подкрепя промяната на Конституцията, но не смята, че тя ще реши всички проблеми на съдебната система. В деня на отворени врати на Висшия съдебен съвет, членовете му отказаха да коментират критиките към работата им.

Ако парламентът инициира предсрочно разпускане на Висшия съдебен съвет, това ще блокира правораздаването, смята председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Аргументите - до края на годината на съвета му предстои важна задача - да избере административни ръководители на много от апелативните съдилища в страната, както и на Софийския градски съд.  

Съдия номер Едно отново застана зад промяната на Конституцията. Според него обаче само промяна на основния закон няма да направи правосъдието по- бързо. 

"Промените в Конституцията са едната част от реформата. Те касаят институционалната рамка на реформата . От тук нататък вече проблемите за бързината на производство зависят от промяна на процесуалните закони. ВКС освен правораздавателна дейност извършва и тълкувателна дейност и в този смисъл, когато върховните съдии са пренатоварени със своята правораздавателна дейност, очевидно те няма как да обърнат внимание на своята тълкувателна дейност. Ето защо трябва да се направи баланс между тълкувателна и правораздавателна дейност."

  В деня на отворените врати на ВСС, членове на Съвета отказаха да коментират критиките на управляващите за работата им и евентуални идеи за разпускане на съвета, като ги нарекоха коридорни дискусии.

Репортаж на Васил Детелинов.