България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Цветан Гайд, Георги Георгиев и Натанаил Георгиев: Твърденията на Боряна и Тодор Йотови са клеветнически

Гостите в студиото получиха право на отговор след информацията за фалшификацията на артефакти

27.09.2024 | 12:18 Редактор:

По повод на участието на Боряна и Тодор Йотови в "България сутрин" на 24 септември и съгласно разпоредбите на чл. 18 от Закона за радиото и телевизията, в предаването "България сутрин" дадохме възможност за право на отговор на Цветан Гайд, Георги Георгиев и Натанаил Георгиев

Причината е, че според тях Боряна и Тодор Йотови са изрекли клевети и лъжи във връзка с твърденията за фалшификация на български и световни исторически артефакти в областта на лингвистиката и културната антропология. 

"Това е клеветническа кампания. Целта е да има предразсъдък към нас. Повечето от нещата, които Боряна и Тодор Йотови казват, са клеветнически внушения. С много малко нахвърлян материал. Отговорът е в пет тома, всеки може да обори тези клевети. Няма никаква кражба на културно, езиково или духовно наследство. Автентичните артефакти са по нашите музеи в цялата страна. Известни са на цялата научна общественост", заяви Цветан Гайд.

"Не може да е кражба, че ползваме по-късните египетски йероглифи, за да разчетем идеограми в Тракия 2000 години преди това. Това е напълно научна методология. Всички келтолози и самите етноси твърдят, че тяхната цивилизация произлиза от Балканите. Описваме го в хиляди страници", каза още той.

"В момента нищо не делим с тях. В един момент Тодор Йотов пожела да оглави Тракийската църква. Иска да бъде помазан за министър-председател, да бъде кардинал, да управлява финансите на вероизповеданието. Естествено, никой не се съгласи", разказа Натанаил Георгиев пред Bulgaria ON AIR

Гайд допълни, че Боряна и Тодор Йотови са били част от потвърждаващите и разпространяващите тезите, които сега опитват да отричат. Според него има опит да овладеят тези трудове, както и едно пространство на вярващи хора от Тракийската църква. 

"Има опити вярващи хора да бъдат привлечени към политически проекти, зад които Тодор Йотов застава", посочи Цветан Гайд и добави, че част от атаката срещу трудовете на д-р Стефан Гайд има политически окраска.

Георги Георгиев на свой ред отбеляза, че има писмени доказателства за твърденията на колегите му. Според него Боряна и Тодор Йотови се оборват сами в собствените си твърдения и правят нелеп опит за оборване на тезите на д-р Стефан Гайд.

"Това цялото нещо е очерняща кампания с неподготвени изказвания, които хвърлят в общественото пространство етикет", каза той.

Гостите в студиото смятат, че има мръсна атака срещу творците от Фестивал "Тракийски мистерии". А на 29 септември предстои финалният спектакъл в Античния театър в Пловдив.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
1 rate up comment rate down comment 0
Историк
преди 14 минути
Браво! Страхотен отговор! Темата е юного дълбока и мисля, че Българите ще се наложи вече да не са лаици на тема произхида си, а да разберат произхода си!!!Хулите срещу тези открития са нелепи! Сигнализирай за неуместен коментар