fallback

Тодор Ялъмов: Лошото функциониране на съдебната система има негативен ефект върху бизнеса

Механизмът за наблюдение на България е полезен, смята експертът

29.01.2015 | 10:59 Автор: Ирина Георгиева

Лошото функциониране на съдебната система има негативен ефект върху бизнеса. Това коментира експертът от Центъра за изследване на демокрацията Тодор Ялъмов в Сутрешния блок на България Он Ер. Той е категоричен, че съдебната система без дори да има пряк досег с фирмите оказва влияние върху тях.

"Много често недоверието в съдебната система пречи на компаниите да вземат определени решения. Например при банките, електронните плащания са изключително консервативни и налагането на нови технологии при плащането в магазините - това се обяснява с недоверието в съдебната система и необходимостта от свръхсигурност." - обясни Ялъмов.

Механизмът за наблюдение на България е полезентъй като ключови реформи в страната се правят предимно под външен натиск, смята Ялъмов. По думите му натиск има и от страна на гражданското общество.

"Проблемът със сравнението с други страни е в това, че при нас не се забелязва напредък дори при ключови въпроси за разлика от Румъния. За това постоянно се говори, че може да ни разделят, защото румънците постоянно вкарват високопоставени хора в затвора, а при нас най-много някой зам.-министър да има проблеми с правосъдието." - коментира Ялъмов.

Чуйте коментара на Тодор Ялъмов за доклада на ЕК за България и отражението му върху икономиката в следващия видео материал:

 

fallback
Още от България сутрин
fallback