ЕК оценява положително действията на новото правителство

Механизмът за сътрудничество и проверка остава ценно средство за разгръщане на напредъка, посочват от Комисията

28.01.2015 | 14:36 Редактор: Мариета Иванова
ЕК оценява положително действията на новото правителство

Европейската комисия разпространи тазгодишните доклади за България и Румъния по Механизма за сътрудничество и проверка. В окончателния документ е записано, че следващите доклади ще бъдат изготвени "след около година".

Първият заместник-председател на ЕК Франс Тимерманс коментира в официалното съобщение на комисията по този повод, че политическите неясноти и други предизвикателства са направили задачата за реформи у нас трудни, предаде БТА.

 Все пак е положителен знак, че в много области проблемите бяха отчетени и бяха очертани решенията. Сега е време да се действа. Реформите, обхванати от доклада, ще помогнат за постигането на доверие сред гражданите и инвеститорите, добавя Тимерманс.

България е родина на талантливи и работещи здраво хора, които искат да видят как промяната става и пуска корени. Механизмът остава ценно средство за разгръщане на напредъка и се подкрепя от мнозинството българи. Сега е време да бъде постигнато политическо съгласие за ускоряване на реформите, заявява заместник-председателят на ЕК.
По повод публикуването на доклада заместник-председателят на Еврокомисията Кристалина Георгиева заяви, че с него ЕК отчита политическата несигурност през последната година и половина, която е забавила реформите в България, в това число и в съдебната система.

„Оценяваме положително действията на новото правителство за решаване на натрупаните проблеми, на първо място стратегията за съдебната реформа. Но ние, както и цялото българско общество, искаме да видим резултати - независима и ефективна съдебна система, успешна борба с корупцията“, посочи Георгиева.

Тя отбеляза, че новото българско правителство трябва да навакса изгубеното време и да предприеме стъпките, които да възвърнат доверието на гражданите и на инвеститорите в страната.

В доклада на Европейската комисия се посочва, че България е постигнала известен напредък, но въпреки това той не е достатъчен. Развитието все още е крехко, а общественото доверие е подкопано.

Отбелязва се, че от последния доклад от юли 2012 г. България е постигнала напредък в подобряване на процедурите за назначаване. Посочват се и други полезни управленски стъпки, предприети в прокуратурата и съдебната власт.
Доверието обаче е подкопано заради бягството на лидери на организираната престъпност от правосъдната система, както и поредица разкрития за политически влияния в съдебната система.

Според доклада на Европейската комисия организираната престъпност и корупцията в България все още остава значителен проблем. В документа се посочва, че политическата несигурност в последната година не е дала стабилна основа за действие срещу тези явления.

Широко разпространената корупция се възприема като главен проблем и е сериозно предизвикателство за българските власти, посочват от Комисията. Експертите, изготвили доклада, подчертават, че корупцията се отразява сериозно върху готовността на бизнеса да инвестира в България.

От ЕК посочват, че приетата през 2010 година стратегия срещу корупцията сега е била актуализирана и би могла да включи независима външна експертиза. Експертите посочват още, че резултатите от усилията са много ограничени.
Общата представа е за слаб и некоординиран отговор на това, което е систематичен проблем в публичната администрация, посочват още от ЕК.

Докладът може да прочетете тук.