fallback

Промени в детските кухни в името на здравословното хранене

Родителите трябва да бъдат модел на подражание, каза диетологът доц. д-р Лалка Рангелова

14.08.2024 | 11:27 Автор: Вяра Димова

Да не се допуска предлагане на мед, конфитюр и мармалад при деца до 1-годишна възраст в детските градини и детските кухни. Това предвиждат промени в Наредбата за здравословно хранене на децата на възраст до 3 години в детските заведения и детските кухни. 

"От създаването на наредба №2 от 2013 г. са тези забрани по отношение на храненето на децата от 0 до 1-годишна възраст.  На тях не се дава мед, тъй като може съдържа спори на ботулинов микроорганизъм и това да доведе до ботулиново отравяне. На децата до 1-годишна възраст не даваме да се поставя захар в храните, т.е. допълнително да се овкусяват", обясни диетологът доц. д-р Лалка Рангелова в "България сутрин".

От 1 до 3 години се разрешават конфитюри и мармалади

"Те трябва да отговарят на определени изисквания. Мармаладите трябва да бъдат от плодове, а конфитюрите да бъдат само екстра качество, т.е. да имат голям плодов компонент в себе си. За децата до 1-годишна възраст не се разрешава кифла с мармалад", уточни гостът.

По думите на доц. Рангелова маслеността е много важна за развитието и растежа на децата.

"Затова до 3-година възраст не ограничаваме съдържанието на мазнини в киселите и в пресните млека. За децата до 1-годишна възраст се разрешават само млека за кърмачета. За тях не е разрешено прясното мляко. За децата в групата от 1 до 3 години маслеността трябва да бъде над 3%. Разрешават се козе и краве прясно и кисело мляко", подчерта диетологът пред Bulgaria ON AIR.

Какво месо трябва да консумират децата?

"Месото трябва да е без видими мазнини и сухожилия. Пилешкото месо трябва да бъде без кожа. Трябва да се прилага четири-пет пъти седмично. Най-малките деца трябва да приемат на първо място чешмяна вода, сокове - прясно изцедени. За най-малките се включва месо след 6-месечна възраст. По отношение на децата от 1 до 3 години, месото заема сериозна част в менюто. А децата над 1-годишна възраст могат да приемат пасирани плодове и зеленчуци под формата на смути", разясни доц. Рангелова.

Родителите трябва да бъдат модел на подражание на своите деца и трябва да обясняват кое е здравословно и кое не, настоя тя.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback