fallback

Николай Марев: Доверието в пенсионната система е все по-разклатено

Не са ясни целите на планираната пенсионна реформа

14.01.2015 | 11:02 Автор: Ирина Георгиева

Доверието в пенсионната система е все по-разклатено. Това заяви изпълнителният директор на пенсионно-осигурителното дружество ДСК Родина Николай Марев в Сутрешния блок на България Он Ер. Според него не са ясни и целите на планираната пенсионна реформа. 

"Когато се започва една реформа трябва да се дефинират нейните цели, а след това да се направят анализи, изчисления, да се направят съответните обобщения, да се извадят съответните изводи и да се начертаят пътищата,  по които тези цели ще бъдат осъществени. Това за съжаление не беше направено, а първо се прие една поправка и сега се започва в един хипотези - високи такси, ниска доходност и т.н., преди всичко това да е анализирано. Това буди съмнение и тревога, а освен това разколебава доверието в пенсионната ни система." - подчерта Марев.

Марев коментира и твърдението на Менда Стоянова, че таксите на частните пенсионни фондове са високи могат да търпят административно намаляване.

"Госпожа Менда Стоянова, тя миналата седмица де факто извади информация, че доходността на пенсионните фондове за периода 2002г. - 2014г. е негативен. Оказа се обаче, че реалната доходност, която пенсионните фонодве са постигнали за този период – след инфлация и всички такси е положителна – с 0,46%. Това означава, че пенсионните фондове са успели да постигнат доходност, която е покрила всички тези такси и инфлация за периода, която е 66%." - коментира Марев.

Доходността на пенсионните фондове е публикуван на сайта на Комисията за финансов надзор. Последният публикуван документ е от 2010г.

Как се изчисляват показателите за доходност и риск при фондове за допълнително пенсионно осигуряване: вижте тук.

Чуйте:

 

fallback
Още от България сутрин
fallback