ГЕРБ готови да надграждат промените в пенсионната система

От партията на Борисов обаче, няма да се откажат от решението да дадат възможност на българите да избират между НОИ и частните пенсионни фондове за втора пенсия

19.12.2014 | 14:42 Редактор: Мариета Иванова
ГЕРБ  готови да надграждат промените в пенсионната система

Не намерихме аргументи за смяна на позицията, обяви пред журналисти в парламента финансовият министър Владислав Горанов, цитиран от БТА.

Спорните текстове за пенсионните фондове бяха обсъдени днес първо с Реформаторския блок, а после само между председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова, председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и финансовия министър Владислав Горанов, вицепремиерите Румяна Бъчварова и Томислав Дончев.

Горанов уточни, че са съгласни между 1 януари и 31 март догодина да подобрят сегашното предложение, да го надградят, което е въпрос на дебат. Все пак министърът подчерта, че промяната за пенсионните фондове е вече в залата и предстои да бъде гласувана.

Между 1 януари и 31 март догодина сме готови в дебат за цялостния пенсионен модел да приемем тезата за връщане от

Още по темата

НОИ в частните фондове, увери Владислав Горанов. Той уточни, че става дума за максимална гъвкавост, така че да се гарантира принципът на свободен избор.

В НОИ няма лични партиди, но ще се знае във всеки един момент колко пари е получил от лицата, когато те са направили своя избор и не съществува технологична пречка средствата да бъдат върнати обратно в избран от осигуряващите се универсален фонд, успокои финансовият министър. И добави, че в държавното осигуряване няма лихви и затова се дава избор.

Горанов беше категоричен, че не става въпрос на национализация, няма административни решения и натиск. Ще гарантираме още по-голяма свобода на избора, защото има основание, че еднократното решение не е достатъчно справедливо, призна той. И подчерта, че на хората се дава максимален избор сами да носят отговорност за действията си.
Срокът, в който те ще могат да решат дали да прехвърлят партидите си, е до безкрай, може да продължи до датата на самото им пенсиониране, няма да има срок, обясни министърът на финансите.

Владислав Горанов успокои, че няма риск за коалицията с Реформаторския блок заради предложените текстове.