fallback

КТ „Подкрепа“ няма да протесира срещу правителството и бюджета за 2015г

До протести може да се стигне заради кризата в енергетиката

08.12.2014 | 11:26 Автор: Ирина Георгиева

КТ „Подкрепа“ няма да предприеме протестни действия срещу правителството и бюджета за 2015г. Това каза президентът на синдикатите д-р Константин Тренчев в Сутрешния блок на България Он Ер. Според него, до протести може да се стигне заради кризата в енергетиката, последвалата задлъжнялост и неизплащане на заплати.

"Очакваме тежки проблеми в Енергетиката и считаме, че към момента не си заслужава да влачим хората само и да харчим пари. С протестите нещата стоят доста по-мирно. В Франция като се чу, че искат да гласуват специален закон и да уволняват до 26 години младите работници по усмотрение на работодателя. Когато той пожелае, без да дава обяснение. Тогава Франция се е виждала от Космоса, защото са били запалени над 8000 автомобила. То сега в България няма нито един запалин. Докато във Франция престанаха да говорят за такъв закон. Въпросът е да се действа превантивно и хората, които протестират за дадена клауза да са достатъчно решителни, защото когато излизаш на един такъв протест трябва да си готов и да не се върнеш от него. Ние нямаме такава психика." - коментира Тренчев.

Според Тренчев чувство на нетрайност и временност на управляващите е основната пречка за правенето на реформи. 

"За да предприеме човек реформи, дори и в  личния си живот, му е нужна някаква увереност, че разполага с някакъв хоризонт. В този случай мисля, че всички компоненти на тази коалиция не са много уверени в едно перспективно бъдеще и за това не смеят да предприемат някакв  по-сериозни стъпки - нито в образованието виждаме някакви сериозни намерения, нито в здравеопазването. Не говоря за тежки сектори като Енергетика, които могат да катастрофират." - обясни Тренчев.

Ако икономиката у нас не се съживи, то няма как да се генерират пари и съответно да се изхарчат за нещо друго, подчерта Тренчев.

"Това е тежката реалност. Какво става все още с останалите инвеститори, които прогонваме с различни хватки, за да може местни тарикати да се облагодетелстват, без да си даваме сметка, че тези хора ще разкажат на още хиляди, че просто ние сме един неподходящ терен за каквато и да е инвестиция." - допълни Тренчев.

Чуйте:

 

fallback
Още от България сутрин
fallback