Д-р Юлиан Йорданов: Здравната реформа минава през 3 стъпки

На първо място е промяна в Спешната помощ, посочи медикът

05.12.2014 | 21:14 Редактор: Петко Трухчев
Д-р Юлиан Йорданов: Здравната реформа минава през 3 стъпки

За 3 основни стъпки за промяна в сектор здравеопазване ще настоява Българския лекарски съюз. Това заяви зам.-председателят на съсловната организация д-р Юлиан Йорданов в предаването "Денят он ер" с водещ Ивайло Лаков. На първо място трябва реформа в Спешната помощ, след това да се разгледа пакетът от здравни услуги, който плаща здравната каса. Третата стъпка е да се приеме здравна стратегия, за да върви секторът в една посока, а не при всяка смяна на министър да се започва отначало, посочи д-р Йорданов.

Още по темата

Проблемът със здравните осигуровки отново остава неразрешен и в частност тези на държавните служители, изтъкна д-р Йорданов. По данни на БЛС държавата осигурява около 4 милиона граждани. Не е ясно как се формира тяхната здравна осигуровка - дали на средна заплата или на минимална. Практика е за тези 4 млн. души държавата да отпуска една сума в порядъка на 400 млн. лв. за техните осигуровки. От БЛС продължават да настояват държавните служители сами да плащат здравните си вноски извън бюджета на държавата. През 2015г. е предвидено увеличение на постъпленията от вноските само на работещите в частния сектор, като тези на държавни служители, ученици и пенсионери остават в същия размер, което е неравностойно, посочи д-р Йорданов.

Д-р Йорданов очерта като основен проблем преди празниците преговорите по Националния рамков договор с НЗОК за 2015г. Основният спор е за цените и обемите на клиничните пътеки. По думите му едно такова подписване винаги е съпроводено с много пререкания и често не се стига до компромис.

Целият разговор на водещия Ивайло Лаков с д-р Юлиан Йорданов от БЛС вижте във видеото!