България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Цена между 80 и 85 долара за барел е нормална за американският лек суров петрол, смята Генади Гешев

14.10.2014 | 11:23 Редактор: Ирина Георгиева
Цена между 80 и 85 долара за барел е нормална за американският лек суров петрол, смята Генади Гешев

Между $80 и $85 за барел е реалистично да се търгува към момента американският лек суров петрол, заяви финансовият експерт от „Елана Трейдинг" Генади Гешев в Сутрешния блок на България Он Ер. По негови думи черното злато може и да поевтинее, но тази тенденция няма да се задълбочи и пазарът ще намери равновесната си точка до края на годината.

"САЩ продължават да увеличават добива си на петрол като само за няколко години от 5 млн. барела, той вече е над 8 и по този начин американците са на трето място по добив на петрол. Има тенденции да станат номер едно. Същевременно и OPEC произвеждат на едни високи нива. Единствената държава, която е способна да промени и да намали добива на петрол е Саудитска Арабия." - обясни Гешев.

Финансовият консултант коментира, че няма проблеми с доставките на петрол от Ирак.

"Същевременно очакваните проблеми с доставките, поради групировката Ислямска държава, не се случиха и Ирак продължава да произвежда с добри темпове. Така че нямаме индикации за понижение на добива на суровия петрол." - допълни Гешев.

Акцизите и данъците са един от големите фактори, които влияят върху формирането на цената на суровия петрол, обясни Гешев. По негови думи поевтиняването на петрола може да влияе по един единствен начин на глобалната икономика - позитивно, предвид очакванията за забавяне на темпа на растеж на световната икономика. Според финансиста по-евтиният петрол ще повлияе добре не само на Китай и Европа, а на целия свят.

"Проблеми в Китай биха довели до значителен срив на цената на петрол. Знаем, че когато се натрупат големи дисбаланси в икономиката не е добре.  Не е хубаво петролът да е много евтин или да пада с до 20% за 2 месеца." - подчерта Гешев.