fallback

Надя Миронова: Актуализацията на бюджет е безпредметна и няма как да бъде подкрепена изцяло

02.10.2014 | 11:01 Автор: Ирина Георгиева

Актуализацията на бюджета, която се обсъжда в момента, е безпредметна и няма как да бъде подкрепена едно към едно, смята икономистът Надя Миронова. В Сутрешния блок на България Он Ер тя коментира, че служебното правителство няма както политическата подкрепа, така и политическата отговорност за това, което предлага. По думите на Миронова много е лесно с идеите на служебното правителство да бъде оправдано "всяко следващо безумие, което ще направи следващото правителство".

"Този бюджет и актуализацията, за която се говори не означава оптимизация, а увеличаване на задължението, тоест вземането на допълнително заем, без да бъдат оптимизирани разходите, които очевидно са планирани неправилно.Т.е. те ще са със завишените очаквания на приходите. Така че бюджета може да бъде и трябва да бъде актуализиран. Но параметрите в актуализацията са доста спорни в този вид, в който се предлагат." - обясни Миронова.

Нужно е разделяне на социалната политика, такава каквато е в модерния свят от труда и индустриалните отношения, които са изключително архаични във вида, в които съществуват. Тази позиция застъпи Миронова и допълни, че след тази стъпка е нужно да бъдат разграничени и увеличени възможностите и формите на труд, както и да бъде поставено заплащане в зависимост от квалификацията, образованието и сложността на професията. По думи на икономиста, ако това разделение не бъде направено, то няма как и доходите да се увеличат.

Икономиката може да бъде изсветлена единствено при две условия, подчерта Миронова. Първото е когато бизнесът е заинтересован, а не принуден да си плаща данъците. Второто условие е когато доходите станата достатъчно високи за хората, че те да не желаят да влизат в корупционни сделки.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback