България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Алибегов: Имаме по-малко клиенти, поръчват една пица с две чинии, работим с чужденци

"Заведенията са вдигнали цените от 12 до 15%", каза председателят на Българската асоциация на заведенията

10.03.2023 | 08:34 Редактор:

Високата инфлация постави своя отпечатък и върху заведенията за хранене. Като отворим менюто, често цената не е същата в сравнение с предишния месец.

"Този скок се наблюдава от 2019 насам. Много ще кажат: "Да, получавате компенсация за ток, намалено ДДС, защо цените са високи?", компенсацията, която получават всички за ток, е 200 лв. за над мегават час. Тоест, ако стигнем 200 лв. без компенсации, това би било 3 пъти по-скъпо от 2019 година. В момента токът, след компенсация, е 3-4 пъти по-скъп, отколкото 2019 година. Този ток е по-скъп за всички, нашите цени се формират от това какви разходи има дадено заведение", каза председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов в студиото на "България сутрин".

Става въпрос за разходи за наем, разходите за персонал.

"В нашия сектор от 2019 насам всичко е скочило по 3-4 пъти. Хората, които ни карат продуктите - производители и вносители, са вдигнали минимум 2 пъти цените към нас. А заведенията са вдигнали цените от 12 до 15%. Говорим за масовите заведения. За разлика от хранителните стоки, където става въпрос за 5-10 вериги, тук говорим за бизнес, където всеки сам си преценя как ще изглежда цената в менюто. От всички 23 хиляди търговски обекта в България над 90% са семеен бизнес. Един може да продава шопската салата за 10 лв., друг може да прецени, че неговият разход за шопската салата е 8 лв., а друг може да я продава за 12 лв.", допълни Алибегов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че техният бранш е част от българската икономика.

"И когато бензинът е по-скъп, газта е по-скъпа, токът е три пъти по-скъп, разходите за персонал са се вдигнали за последните 2 години, няма как да кажем: "Ама заведенията вдигнаха цените". Но не може да актуализираме менютата нонстоп. Имаше период в началото на година и края на миналата година, когато ежеседмично получавахме мейли от нашите доставчици, че цените се вдигат с 5%, след това още 4%. Имаме спад на потреблението, да, заведенията са пълни, но на определени празници. Спадът е около 20% спрямо миналата година. Хората си поръчват или само основно, или само салата, или една пица с две чинии. Хората са притеснени", подчерта председателят на Българската асоциация на заведенията.

В неговата верига последната актуализация се е случила през септември месец.

Попитан какво ще се случи, след като компенсациите им приключват през месец март, Алибегов отговори: "Мисля, че служебният кабинет ще поеме политика за удължаване, или трайно да падне цената на тока. Много хора от нашия бранш минаха на газ, защото тя беше много по-евтина, отколкото електричеството. Тези хора в последната година и половина няма 1 лв. компенсация, плащаха двойно по-големи сметки, отколкото ние за ток. Много от тях не успяха и да оцелеят", добави Ричард Алибегов.

От думите му става ясно, че има огромен отлив на кадри в бранша им.

"След тях не идва нищо, секторът стои още като несигурен за хората. Абсолютно никакъв интерес няма. Принудени сме да работим с хора от чужбина, което също оскъпява крайния продукт. В последните години заради всичко около 18% от заведенията затвориха врати, но това са данни от началото на миналата година, трябва да се актуализират. Те се натрупаха много неща - Ковид-19, война, нямаше време да се възстанови финансово секторът", категоричен бе той.

Гледайте целия разговор във видеото.


14
0 rate up comment rate down comment 0
Петко
преди 1 година
Ресторантите не са от първа необходимост. Да им връщат ДДС-то и тоя *** да го духа. Държавата няма да спасява някви търтеи. Сигнализирай за неуместен коментар
13
0 rate up comment rate down comment 0
Кироасенка
преди 1 година
Бойко Борисов вдигна цените за да го духат бедните Сигнализирай за неуместен коментар
12
1 rate up comment rate down comment 0
Клиент
преди 1 година
По-малко клиенти. Поръчвали една пица с две чинии.. А задигнали дневен оборот от 22000 лв.Нещо не излиза сметката. Дай боже всекимо така. Сигнализирай за неуместен коментар
11
6 rate up comment rate down comment 0
Климбо
преди 1 година
Бегоом в пещерата,неандерталеца! Сигнализирай за неуместен коментар
10
5 rate up comment rate down comment 0
Иван
преди 1 година
Че направиа 2 лв. и чакай клиенти. След изборите ще ти искат четири чинии Сигнализирай за неуместен коментар
9
10 rate up comment rate down comment 0
Зов за ПАРИ
преди 1 година
Просто това е поредният РЕВ за помощи и дарения за кръчмарския бизнес. При нулева данъци задължително. Сигнализирай за неуместен коментар
8
19 rate up comment rate down comment 0
гладен
преди 1 година
Алоу , научете се да готвите. В казармата не съм ял такива бул.амачи както сега по ресторантите ви ск.апани. Една шопска салата не можете да направите - нарязана на едро като че биволи ще храните Сигнализирай за неуместен коментар
7
12 rate up comment rate down comment 0
Стоян
преди 1 година
Първо - да купуват качествени продукти , а не *** и да се научат да готвят. Разбирам от качествена храна / майка ми е майстор - готвач от едно време/ и не съм попаднал на ресторант , в който се поднася майсторски приготвено ястие от качествени продукти. Да , претенциозен съм - мога да разплача всеки готвач с критика за какво ли не. Почти всички работят с евтини продукти за сметка на качеството. А хубаво ястие не става от случайни продукти. Казват хората - с трици маймунки не се ловя Сигнализирай за неуместен коментар
6
12 rate up comment rate down comment 0
Германеца
преди 1 година
Само ревът но нито един не си е оставил заведението в центъра. Като не ви изнася издавайте помещенията и палета на запад нали към това се стремим всички. Сигнализирай за неуместен коментар
5
8 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 1 година
Не бе.чака Боко да се качи на трона и тоя *** да му целува гьза за помощи ... Сигнализирай за неуместен коментар