fallback

А. Вълев: Нужна е такса за пациентите, на които са предписани безплатни лекарства

17.07.2014 | 11:28 Автор: Ирина Георгиева

Отдавна беше нужно да се въведе такса за пациентите, на които са предписани безплатни лекарства. Това коментира Антон Вълев, председателят на националната аптечна камара в Сутрешния блок на България Он Ер. По негови думи много често пациентите са склонни да си вземат безплатно лекарство задължително, дори и да не се нуждаят от него, а това води до сериозни разходи в обществения фонд.

"Концепцията не е дала пълна разбивка за потенциалните печалби от въвеждането на една такава рестрикционна мярка. Първо трябва да подчертая, че в България за първи път се изготвя документ, който е национална лекарствена политика. Трябва категорично да изразя удовлетворението, че това правителство докара до един финален документ." - обясни Вълев.

Има неща, които могат да бъдат подобрени, но за първи път българското правителство формира финален документ за национална лекарствена политика, отбеляза Вълев. По негови думи таксата за безплатни лекарства трябва се обвърже с процент от минималната работна заплата.

Нужно е да се създаде регламент за откриването на нови аптеки, подчерта Вълев. Според него нужно е да се знае как тези аптеки са разпределени и какво предлагат.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback