Учени от HSCI разработиха ваксина, предпазваща от инфаркт

Според специалисти тя може да намали риска от сърдечни пристъпи до 90%

15.06.2014 | 14:00 Редактор:
Учени от HSCI разработиха ваксина, предпазваща от инфаркт
Учени от HSCI разработиха ваксина, предпазваща от инфаркт

Ваксина срещу инфаркт създадоха учени от института в Харвард /Harvard Stem Cell Institute, HSCI/. В сътрудничество с изследователи от университета в Пенсилвания, те откриха как може да се намали риска от сърдечни пристъпи до 90% и да спаси живота на хиляди хорa.

Изследването е публикувано на 9 юни 2014 онлайн от Circulation Research, списание на American Heart Association. Автор на публикацията е Чирон Дин /Qiurong Ding/, изследовател в лабораторията Мусунури /Musunuru laboratory/.

Лекарството, което ще бъде на разположение на пациентите в близките 10 години. То може да се превърне в алтернатива на медикаментите, които обикновено се използват, за да се намали риска от пристъпи.

За разлика от съществуващите досега лекарства, новата ваксина не изисква постоянна употреба, достатъчно е да бъде използвана само веднъж. Тя въздейства на ген, който се намира в черния дроб, познат като PCSK9.
Установено, че нарушаването на работата на въпросния ген води до увеличаване на холестерола в сърдечно-съдовата система, което от своя страна увеличава риска от инфаркт.

Ваксината вече е тествана върху мишки, а резултатите са положителни. По думите на ръководителя на изследователската група, разработила медикамента, в днешно време всеки втори мъж и всяка трета жена след 40 години страдат от сърдечни пристъпи. По думите му една инжекция може да намали честотата на инфарктите от 30 до 90%.

През 2003 екип от френски изследователи откри, че PCSK9 може да регулира нивата на холестерол и свърза мутациите на този ген с високите нива на холестерол и сърдечните удари.
 

/откъс от публикацията - тук, англ./