fallback

Проф. Мирчев: Най-късно до края на годината Станишев няма да е лидер на БСП

Най-удачният вариант е предсрочните избори да се проведат в средата на октомври, заяви политологът

26.06.2014 | 10:27 Автор: Ирина Георгиева

Решението на Сергей Станишев да поеме по пътя към европейската кариера е ясна стъпка, че ще се оттегли от ръководството на БСП. Такава прогноза направи политологът проф. Михаил Мирчев в Сутрешния блок на България он ер. По негови думи това ще стане най-късно до края на тази година.

 Мирчев поясни, че изборът на лидер на левицата не става хаотично, а "самият ръководител на БСП по традиция посочва своя наследник". В този смисъл по думите му ще има няколкомесечна процедура, която "нетърпеливите ще трябва да изчакат."

Решението на лидера на БСП да стане европейски депутат до голяма степен се дължи на резултатите от евровота, отбеляза политологът. Според него в момента и на европейската сцена се води "неочаквано остра" битка - между Юнкер или Шулц за председателското място на Европейската комисия. Междувременно обаче "нашенските" борби не би трябвало да погубват капитала, който имаме, подчерта Мирчев.

"Ние имаме три личности, които са на световно и европейско равнище. Това са госпожа Бокова, която е генерален директор на ЮНЕСКО; госпожа Кристалина Георгиева, която е еврокомисар, и говори се, че може да бъде втори мандат на поста, и господин Сергей Станишев. Това са два капитала на България, независимо от коя политическа сила са," заяви политологът.

Проф. Мирчев отбеляза, че в момента предстои едно голямо преподреждане на европейските политически семейства, органите, комисарите и на базата на това преподреждане ще стане ясно как ще се "подредят" нещата в България.

По думите на политолога най-удачният вариант е предсрочните избори да се проведат в средата на октомври. Според него при формирането на един служебен кабинет най-важни са личностите - доколко те ще са лоялни и компетентни. Лошото, според проф. Мирчев е, че на новите експерти ще им се наложи да взимат стратегически за България решения, а средата им на работа ще бъде "доста драматична".

Пълния коментар на проф. Михаил Мирчев от видео файла.

fallback
Още от България сутрин
fallback