Парламентът не успя да освободи Станишев от депутатското място

Разпоредби в Изборния кодекс обаче отварят вратата на лидера на БСП към Брюксел

25.06.2014 | 16:44 Редактор: Мариета Иванова
Парламентът не успя да освободи Станишев от депутатското място

Сергей Станишев не беше освободен от депутатските си правомощия, тъй като парламентът днес не събра кворум и народните представители се разпуснаха 30 минути след началото на работния ден. Въпреки проваления кворум, разпоредби в Изборния кодекс отварят вратата на Станишев към Брюксел.  

До бламирането на парламентарния ден се стигна, след като депутатите на ГЕРБ не се регистрираха в пленарната зала, а народните избраници от „Атака“ изобщо не дойдоха в парламента. След два опита да накара депутатите да влязат в залата председателят на Народното събрание Михаил Миков закри заседанието. Така Сергей Станишев не беше освободен от депутатските си правомощия – нещо, което според Миков няма да попречи на заминаването му в Брюксел.

„Има текст от преходните разпоредби на Изборния кодекс, който е прилаган веднъж за Ивайло Калфин“, заяви Миков.
Казусът „Калфин“ обаче е по-различен, защото тогава нямаше действащ парламент, който да го освободи. Последната спорна ситуация с напускането на депутат от 42-ото НС беше с Делян Пеевски, когато мандатът му не беше прекратен, защото оставката му не беше гласувана от депутатите.

Сергей Станишев днес не беше в парламента, за да коментира казуса, но в Народното събрание дойде лидерът на „Екогласност“ Емил Георгиев, който трябваше да положи клетва на мястото на председателя на „Коалиция за България“.
„Това, че не е станало днеска, вероятно ще стане утре. Не виждам да се разбързали да закриват това Народно събрание. За мен това е изненада,“ заяви Георгиев.

Утре Емил Георгиев може и да стане депутат, след като председателя на ГЕРБ Бойко Борисов написа във Facebook профила си, че е помолил парламентарната група на ГЕРБ да влезе в пленарната зала и да осигури кворум, за да удовлетвори желанието на Станишев да отиде евродепутат.