България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Обжалване спира събарянето на незаконни постройки в кв. Аспарухово

Нерегламентираните сгради във варненския квартал Аспарухово не са основният проблем за трагедията във Варна, заяви Николай Христов от ДНСK

25.06.2014 | 11:48 Редактор:
Обжалване спира  събарянето на незаконни постройки в кв. Аспарухово
Обжалване спира събарянето на незаконни постройки в кв. Аспарухово

Нерегламентираните сгради във варненския квартал Аспарухово не са основният проблем за трагедията в морската столица, но са усложнили допълнително ситуацията по време на наводненията. Това съобщи началникът на Дирекцията за национален строителен контрол архитект Николай Христов. По думите на главния архитект на Варна Виктор Бузов половината от стоежите в Аспарухово за незаконни.

"Определено има нужда от подобряване на нормативната база в посока, че собствеността не е само права, а и задължения за добро управление. Трябва да кажем, че по отношение на плановете, много често те са планове на хартия и не се прилагат на терен. Всъщност администрацията изпада до състояние да се разменят листове формат А4 и ксероксни копия с печати и подписи, без да прилага на място да извършват с предвидените планове мероприятия, т.е изграждането на инфраструктура," Христов.

Според архитект Здравец Хайтов контролът е ключов за предотвратяване на незаконното строителство. Той смята, че вина за трагедията имат, както общината, така и несъобразяването и неизпълнението на различните инфраструктурни колектори, които е трябвало да се направят. По думите на експерта втората причина е незаконносъобразното застрояване и нормативните уредби да не се строи в дере.

Чуйте още от коментарите от видео файла: