Кметът на Добрич отмени бедственото положение

От днес в кв. "Аспарухово" се подновяват учебните занятия и продължава събарянето на опасни постройки

25.06.2014 | 11:19 Редактор:
Кметът на Добрич отмени бедственото положение
Кметът на Добрич отмени бедственото положение

Бедственото положение в Добрич вече е отменено, но остава нуждата от още разчистваща техника в града. Това гласи заповед на кмета на града Детелина Николова.

Психолози от Русе работят с пострадалите семейства. Националната мрежа на здравните медиатори за ромската общност изпрати финансова помощ в града.

От днес-25 юни, във варненския квартал "Аспарухово" се подновяват учебните занятия и продължава събарянето на опасни постройки. Има издадени заповеди за освобождаване на 105 сгради. Школата бяха почистени и дезинфектирани в понеделник и вторник, предаде агенция Черно море. Медията посочва, че животът в бедстващия район постепенно се нормализира, но разчистването, миенето и дезинфекцията на улиците, общинските сгради и пострадалите къщи продължава. Кметът на Варна Иван Портних съобщи, че се извършва пръскане срещу комари, защото влагата е сериозна и това е предпоставка за развитието на ларвите на комарите.

На 25 юни ще бъде готов окончателният доклад на обследването на свлачищните процеси в района на квартала. На базата на него ще бъдат взети конкретни мерки и действия, каза още кметът на Варна. Важно е максимално бързо да се проектират и необходимите укрепителни мероприятия, както и действията по отвеждането на подпочвените води, за да се избегне заплахата за сгради, които се намират в такива райони, посочи Иван Портних.

В община Велико Търново започва дезинфекцията на засегнатите от наводненията участъци. Министерство на здравеопазването е предоставил специален дезинфектант, по молба на кмета Даниел Панов, с който ще се пръска. Обработката започва от град Дебелец и ще продължи поетапно на 26 юни в Килифарево и великотърновския квартал "Асенов", съобщи Дарик.

За възстановяване на щетите по републиканските пътища в област Велико Търново са необходими около 5 млн.лв., като само 1.5 млн.лв. са за прохода Хаинбоаз. За област Габрово са необходими 1.5 млн.лв., като основната част от тях ще бъдат насочени за ремонт на пътя Дряново – Трявна. Това съобщи министър Терзиева преди ден на 24 юни.

Днес е ден на траур в община Никола Козлево, след като две момчета - Георги Иванов Георгиев на 14 години и Иван Мирославов Иванов на 16 години - се удавиха  в образувал се язовир край село Цани Гинчево.

Заради поройните дъждове и препълнени водоеми в 6 села на шуменската община е обявено бедствено положение.