България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Седмичната заетост на учителите често надвишава нормата с до 20 часа

Педагозите трябва да отделят над 15 часа на седмица за самоподготовка, коментира експертът Иван Кънчев

19.06.2014 | 09:46 Редактор: Ирина Георгиева
Седмичната заетост на учителите често надвишава нормата с до 20 часа

Седмичната заетост на един учител достига до 60 - 62 часа на седмица, заяви Иван Кънчев, експерт в централата на Синдиката на българските учители в Сутрешния блок на България он ер. По негови думи педагозите имат норматив на преподавателска работа, който е между 20 и 23 часа седмично, но отделно трябва да отделят между 17 и 18 часа на седмица за самоподготовка.

„Добрият учител действително се натоварва с не по-малко от 55 - 60 часа седмично. Дали го правят всички? Във всяка една професия със сигурност може да се каже, че не всеки изпълнява задълженията,” отбеляза Кънчев.

Синдикатите настояват за промени в колективния трудов договор, заяви експертът. Той поясни, че в момента в колективния трудов договор е заложено самоподготовката да бъде провеждана на предпочитано от учителя място. Според него учителите трябва да имат право да избират къде е най-удобното им място за самоподготовка- в библиотека, музей или в къщи.

„Заслуга на сегашното министерство е, че то изработи, а  НС преди един месец прие стратегия за развитие на педагогическите кадри. Това е един документ със средносрочна перспектива до 2020. Но това е първият подобен документ, който дава перспектива за това как да се развива професията и как да бъдат подготвени кадрите, как да бъде обвързано висшето образование  и подготовката на учителските кадри с реализацията след това в практиката,” коментира Кънчев.
Експертът посочи, че от управляващите ще продължават да искат едно и също – образованието да се превърне в приоритет, но не само на думи.

Чуйте коментара на Иван Кънчев за образователната реформа в следващия видео материал: