fallback

Приходите в енергийната система са недостатъчни

Изходът е да се увеличат цените за ток

15.05.2014 | 09:23 Автор: Ирина Георгиева

Ребалансът на НЕК се оказа неуспешен, защото приходите в мрежата са недостатъчни. Това заяви Валентин Колев, бивш изпълнителен директор на ЕСО в Сутрешния блок на България он ер на 15 май 2014.

По негови думи разходите на електрическите компании са се увеличили, заради задължението им да изкупуват елетроенергия от басейн ТЕЦ „Марица Изток 1” и ТЕЦ „Марица Изток 3”. Разходите им от там са близо 1 млрд. лева, подчерта Колев. Друг голям разход на НЕК е и задължението да закупуват възобновяема енергия - отново на стойност около 1 млрд. лева.

„Това прави близо 2 млрд. лева, които представляват над 60% от приходите на НЕК, а всъщност тези разходи отиват за покриване на под 30% от произвежданата електрическа енергия.“

По думите на Колев преди 7-8 години електроразпределителните дружества у нас са имали печалба между 400 и 500 млн. лева, но те са били стопени, заради проекти като „Белене“ и „Цанков камък“.

Енергийната система е дебалансирана, категоричен е Колев. По негови думи изходът е да се увеличи цената на потребителя. Това обаче не трябва да стане шоково бързо, отбеляза Колев.

„Трябва да сме наясно, че всяка една стокаима своята себестойности не трябва да се продава под тази себестойност. Има 4 млн. абоната, на който средномесечният разход е под 60лв.“

Този отрасъл е 6-7% от БВП, а в същото време е структурно определящ за икономиката у нас и за националната сигурност на страната, подчерта Колев. 

Още по темата в следващия видео материал:

 

fallback
Още от България сутрин
fallback