Апокалипсисис, ако отнемат лицензите на ЕРП-тата

Иван Хиновски, председател на Българския енергиен форум

15.05.2014 | 01:00
Апокалипсисис, ако отнемат лицензите на ЕРП-тата

Всички подкрепяме проверките в енергетиката, заяви Иван Хиновски, председател на Български енергиен форум в Денят он ер с Веселин Дремджиев на 14 май 2014.

Той оцени като стряскащи резултатите от нарушенията в електромерите. Средногодишно всяко едно от ЕРП-тата е "надписвало" разходите си с около 70 млн на година - нищо, в сравнение с дефицита в системата, възлизащ на милиарди, каза Хиновски. Това е несъществена сума - около 10-12% за всяко едно дружество, или 30-35% от общия паричен поток на системата.

Има редица парични потоци, които заобикалят ЕРП-тата, обясни Хиновски - директните продажби на големи потребители, износът на ток и др.

Ако част от технологичните разходите са по-ниски, а са били отчитани по-високи, това е вид присвояване, обясни председателят на БЕФ.

Енергийният регулатор е виновен за създалата се ситуация - "ниският професионализъм и повърхностна работа за дълъг период от време", по думите на Хиновски.

Отнемането на лицензите не е елементарно и в системата ще настъпи апокалипсис. На тяхно място ще трябва да дойде нов краен снабдител, който ще трябва да организира нова инкасо система, нова система за фактуриране, ново отчитане, нови информационни центрове и първата сметка ще дойде след 12 месеца - каза още Хиновски.

Целият разговор - във видеото.

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
rumen221
преди 10 години
Истината за Енергетиката1. Инсталирани 13,8 GW - Ядрени 2,0 = 14,5%- ВЕИ (слънце, вятър, вода) 4,99 = 36%- ТЕЦ 6,8 = 49,5%2. ПотреблениеЯнуари 2013г 7,4 GW, но Внос 0,44 3. Излишъци- Изискване 2020г. е 18 % ВЕИ (системата може да понесе 300Мв.), а разполагаме с 36 % ( 1975Мв.)!4. Предстои дефицит- до 2020г. бракуваме 3 GW базови ТЕЦ и се качваме на черешата, а отдолу горския ще ни чака надървен5. Когато няма слънце и вятър трябват Заместващи мащности! - Още преди 10г. анализите показваха, че за да не се дестабилизира Енергийната система са допустими 300 Мв. фото- и вятърни ВЕИ. - Кои *** допустаха строежа на 1 975Мв??? ВЕЦ-овете също са възобновяем Източник (ВЕИ)...!!! Договорите с ВЕИ и Американските ТЕЦ-ове са ОМРАЗНИЩО Е ОМРАЗЕН ДОГОВОР ли?След като свалиха Садам, САЩ обявиха дълговете на Ирак за ОМРАЗНИ, ДЕНОНСИРАХА ги ЕДНОСТРАННО и България загуби 2 милиарда долара!!! Но в международното право това е ЗАКОННО, защото:1. Сключени са тайно от народа.2. Народа губи (не се възползва) от тях.3. Подписалите ги са знаели горните 1 и 2 и въпреки това са подписали!Договорите за ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ИЗКУПУВАНЕ на ток СА ОМРАЗНИ!Затова:- Или ПРАВИТЕЛСТВОТО ще ги ДЕНОНСИРА по лесния начин или Хората по трудния!. Сигнализирай за неуместен коментар