М. Гаврилов: Трябва още информация, за да решим дали да има производство по казуса Uber

Марио Гаврилов, говорител на КЗК

04.03.2015 | 12:36 Редактор:
М. Гаврилов: Трябва още информация, за да решим дали да има производство по казуса Uber
М. Гаврилов: Трябва още информация, за да решим дали да има производство по казуса Uber

Глобата, която бе наложена на БТК е само заради предлагане на таблетите под тяхната себестойност. На въпрос предпоставка ли е случаят за спиране на други подобни промоции и на други оператори, Гаврилов коментира в предаването Инвестбук, че ако има аналогични случаи КЗК ще следи и ще санкционира при несъответствие със законодателството.


За ефективността в енергийния сектор говорителят на КЗК сподели, че са правени от тях задълбочени секторни анализи, един от които е именно Законът за енергетиката. КЗК е посочила големи слабости в този Закон.

По принцип обаче становищата на Комисията за защита на конкуренцията, извън вниманието на широката публика, имат препоръчителен и консултативен характер, припомни Гаврилов.

Именно затова препоръките на КЗК за енергетиката отлежават второ или трето НС, част от тях са приети, но основните препоръки не са. Той даде пример с коректното плащане за потребената топлоенергия, което означава, че системата не отговаря по същия начин.

Това е така, защото в България досега не е въведено коректно отчитане на потребената топлоенергия, което кара голяма част от хората да се отказват от нея, смята говорителят на КЗК.

Комисията не определя цените на горивата, макар, че хората често се обръщат към Регулатора със сигнали. Единствено следят цените, които по негови думи са на предпоследно място, сравнително евтини са, но проблемът е в покупателната способност на българите, добави Гаврилов.


По повод проверки  на такситата Uber заради нелицензирана транспортна услуга  (по сигнал от Столичната община), Гаврилов коментира, че КЗК продължава да събира информация и едва след повече такава ще реши дали да се образува производство.


Черните петъци и наложената глоба на еМаг (КЗК глоби еМАГ 750 хил. лева заради Черния петък), както и големи ли са налаганните парични глоби на компаниите у нас, може да видите в следващия видео материал:


Инвестбук с водещ Дориана Ранкова