Брюксел 1

Събота от 17:30 часа
още

След срещата на Г-20 в Анталия, Русия и САЩ сближават позициите си за Сирия

Бившият говорител на МВнР Радко Влайков в Брюксел 1

22.11.2015 | 11:53 Редактор: Виргиния Стаматова
След срещата на Г-20 в Анталия, Русия и САЩ сближават позициите си за Сирия

Коментар на бившия говорител на МНвР Радко Влайков и експертът по сигурността Славчо Велков на действията на българската дипломация в новата криза с Ислямска държава и потенциалните изходи от нея. Радко Влайков и Славчо Велков разговарят с Милена Милотинова в предаването на телевизия Bulgaria ON AIR "Брюксел 1" на 21 ноември 2015. Калин Драганов от Асоциацията на българските туроператорите и туристическите агенции (АБТТА) коментира ефекта от новата ситуация върху туризма.

Българското Министерство на външните работи зае далновидна позиция по основните проблеми на сигурността - бежанския поток и обединението на световните сили за елиминиране на ИД, коментира в студиото на Брюксел 1 бившият говорител на ведомството Радко Влайков.

"В момента България стои добре на картата на Европа, защото от една страна изпълнява съюзническите си ангажименти, а от друга - отстоява националния си интерес", каза Радко Влайков.

Той даде висока оценка на българската позиция по основните дискусионни теми в ЕС:

"Всичко, което България поставя като въпрос в Брюксел, а именно отпадане на емигрантските квоти за страните членки, както и опазването на външните граници на Сююза, сега се приема.

Ъгълът на дискусията се променя по посока на българската позиция. 

Радко Влайков прогнозира, че изходът от борбата срещу тероризма и Ислямска държава зависи от волята за обединение на усилията на световните лидери. По думите му става въпрос за борба на "цивилизацията срещу Средновековието". 

Още по темата

Влайков отбеляза признаците за сближаване между САЩ и Русия след срещата на Г-20 в Анталия от началото на миналата седмица.

"Стигна се до спонтанна среща между президента Обама и президента Путин и на следващия ден, министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу, коментира, че руският самолет Airbus 321 KGL9268 е свален от терористи от ИД"

Радко Влайков счита, че САЩ и Русия ще намерят начин да загърбят сериозните си противоречия и ще намерят решение на близкоизточната криза, с Башар Асад или без него.

 

Експертът по сигурността Славчо Велков допълни, че мирът в Близкия изток не можe да бъде постигнат с ИД. И допълни: "Русия има лостове за влияние върху режима в Сирия, а САЩ може да въздейства върху Саудитска Арабия, Катар и Турция."

Един от засегнатите от терористичните заплахи сектори, туризмът, може да претърпи загуби в краткосрочен план, коментира в студиото на Брюксел 1 Калин Драганов от Асоциацията на българските туроператорите и туристическите агенции (АБТТА). Той прогнозира отлив на туристи от най-засегнатите дестинации като Египет, Турция, Франция и Белгия.

"Количеството на туристите у нас е толкова малко, че едва ли на този етап може да се притесняваме от отлив на чуждестранни туристи", допълни още Драганов.