Дриан: Целта е унищожение на ИДИЛ

Министърът на отбраната на Франция пред Europe1

22.11.2015 | 12:39
Дриан: Целта е унищожение на ИДИЛ

Френският министър на отбраната Жан-Ив Льо Дриан коментира за Europe1 готовността на френския самолетоносач Шарл дьо Гол да се включи със своята авиационна група в операциите срещу ИДИЛ от понеделник, целта на военните действия и мястото на Русия, бъдещето на Асад и евентуална сухопътна операция в Сирия. Интервюто е от неделя, 22 ноември 2015.

 

Френският самолетоносач може да се включи в операциите от понеделник

Самолетоносачът Шарл дьо Гол, който е разположен в източната част на Средиземно море може да бъде включен в операциите от понеделник с въздушни удари срещу Ислямска държава, съобщи военният министър на Франция за Europe1.

„Ще бъде оперативен от утре“, каза Жан-Ив льо Дриан.

 

Още по темата

Целта е унищожение на ИДИЛ

Министърът на отбраната на Франция каза още, че Мосул, центърът, където ИДИЛ взема политическите си решения ще бъде обект на ударите., както и всички „центрове и тренировъчни лагери“ и петролните ресурси на терористичната организация.

„Трябва да се удари ИДИЛ глобално“, каза Льо Дриан.

 

Глобална хибридна война

„За пръв път сме изправени пред двуглав враг. Ислямска държава е най-напред тази апокалиптична държава, терористична като структура, с армия, която взема данък, и администрация, която иска да наложи на територията си.

Има и друга част на международното терористично движение, еманация на Ислямска държава, която иска да удари Западния свят.

Има две измерения и две различни войни.

Това е войната в сянка. Трябва да проследим терористите. И в същото време да ударим в сърцето, на бойното поле, в Леванта, за да унищожим тази държава.

Това е световна хибридна война“, каза Льо Дриан.

Той уточни, че „не само Франция е мишена. Има атентати в Египет, Тунис, Русия, Арабия, с произход ИДИЛ“.

 

Още по темата

Да се говори с Асад отново не е на дневен ред

Ще се подновят ли контактите с Башар Ал Асад за борбата с ИДИЛ?

„- Да се говори с разузнаването на Сирия не е на дневен ред“, увери министърът.

„Позицията на Русия се промени. Не е напълно оценена. Те удариха силно ИДИЛ. Между другото руснаците усещат, че има много рускоговорящи сред терористите.

Накрая те си дадоха сметка, че армията на Башар Асад стана много слаба и по-малко в състояние да защитава интересите им, особено в Тартус. Русия вече удря много силно позициите на ИДИЛ“, каза Дриан.

 

Победата минава през сухопътна операция

Как ще се организират действията на Франция?

„- Трябва време, удари и сухопътни части. Победата минава непременно през присъствие на място. Може да са кюрди, свободната сирийска армия“, каза министърът.

А французите?

„-Засега не обсъждаме такава възможност“, каза Дриан.

Въпросите са на журналиста на Europe1, според съобщението на сайта на медията.

/Снимка: Жан-Ив Льо Дриан, министър на отбраната на Франция, Льо Бурже, авиосалон, 13 юни 2015, по време на представянето на А400М. Снимка: С.Грозева, bgonair.bg/