Брюксел 1

Събота от 17:30 часа
още

Европа търси нов подход към мигрантите в Брюксел 1

Брюксел 1 от 16 януари

16.01.2016 | 19:21 Редактор: Виргиния Стаматова
Европа търси нов подход към мигрантите в Брюксел 1

Весела Чернева от Европейския съвет за външна политика, гост в Брюксел 1 коментира вероятността ЕС да затвори границите си за мигранти.

И още - Нина Спасова за ефекта от напрежението между Саудитска Арабия и Иран в навечерието на мирните преговори за Сирия. 

Лъчезар Вълев - специален пратеник на Bulgaria ON AIR в Кьолн с репортаж за ситуацията в града след нападенията над жени на Нова година.

Още по темата

Европа след нападенията срещу жени в Кьолн

Границите на Европейския съюз да бъдат затворени за бежанците. За тази крайна мярка призова премиерът Бойко Борисов в първия за годината блицконтрол. Според Борисов мигрантите, които бягат от смърт и войни, и вече са влезли в Европа, трябва да останат и да им се осигурят образование, работа и социални грижи, за да се интегрират. Останалите - да бъдат върнати по родните им места.

Кризата може да се реши с две едновременни действия - ликвидиране на ИД и затваряне на външните граници на ЕС, които по закон трябва да са затворени. Това коментира в Брюксел 1 на 9-ти януари Николай Радулов, бивш главен секратар на МВР. По думите му след като някой може да мине безпрепятствено през пет граници и да стигне до Берлин, Дрезден или друг европейски град, няма как да спазва европейското законодателство.

Още по темата

Дестабилизация преди преговорите за Сирия

В навечерието на мирните праговри за Сирия през януари в Женева, избухна напрежение между Рияд и Техеран, след екзекутирането в Саудитска Арабия на виден шиитски духовник и от последвалите като реакция нападения срещу саудитските дипломатически мисии в Иран. 

На 12 януари при експлозия в историческия център на Истанбул 11 души бяха убити, а 15 други - ранени. Според Анкара зад атентата стои ИД. 

Вижте още във видеото.