fallback

Н. Гунчев: Защо питат Венецианската комисия, като не спазват препоръките й

Съдия Николай Гунчев в студиото на Брюксел 1 на 12.12,2015

12.12.2015 | 23:08 Автор: Виргиния Стаматова

Скандалът със съдебната реформа, който ескалира до Брюксел, цели отстраняването на главния прокурор, освен че е петно върху репутацията на страната, категорична беше евродепутатът от левицата Илияна Йотована на въпрос на водещата на Брюксел 1 Милена Милотинова – да очакваме ли негативен доклад за България, след скандала с оставката на Христо Иванов. 

„Съдиите искат незвисимост на съдебната от политическата система, което ще позволи на първата да изпълнява вменените й по Конституция функции", коментира съдия Николай Гунчев. 

 „Недоволството на съдиите е заради угасването на надеждата за радикални промени. Когато се прави стратегия за реформа, очакваме промяна. Важно е не разпределението на местата във ВСС, а дали прокуратурата ще влияе върху съдиите“, допълни, той. 

По думите му, ключови за независимостта на съдебната сиситема са две условя – гарантирането на независимо кариерно развитие на магистратите и отчетност на прокуратурата. 

Той поясни, че голяма част от промените,  включени в съдебната реформа, могат да бъдат извършени и преди влизането в сила на промените в Конституцията. 

 

fallback
Още от Брюксел 1
fallback